Frissítő zivatarok a kánikulában

Egy konvergencia vonal mentén kipattant záporok, zivatarok hoztak némi felfrissülést a nagy melegben.

Igazi kánikula volt ma: a csúcshőmérséklet több helyen elérte 34-35 fokot és mindehez sok napsütés is társult. Kora délután azonban egy konvergencia (összeáramlási) vonal alakult ki az Északi- és a Dunántúli-középhegység fölött, ami beindította a gomolyfelhőképződést, és több helyen zápor, helyenként zivatar is kialakult.

Mindez a műholdfelvételen is látványosan jelent meg, ahol szép gomolysor jelezte a konvergencia helyét:

Üzemeltető: Nagy Hideg-hegy Sí- és Túraközpont

A magasba törő felhőtornyoknak a meglehetősen száraz légkörben azonban nem volt könnyű dolga. Hiába volt meg a kellő emelés és labilitás, ha nem volt elég a nedvesség hamar leépültek és feloszlottak a cellák. Ez különösen jól látható fonyódi webkameránk felvételén:

Így kiadós csapadék sehol sem volt, de ha a csapadék nem is, a szél mégis hozhatott egy kis felfrissülést. A száraz légkör ugyanis kedvezett az erős, néhol akár viharos szélrohamok számára. A Budapest környéki zivataroknál kisebb légzuhatagokat, microburst-öket is meg lehetett figyelni.

Üzemeltető: KæL

Kispesti automatánk hőmérsékleti grafikonján látható a zivatar hatása: rövid idő alatt több mint 10 fokot esett vissza a hőmérséklet.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.08.08 18:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Véget ér a hűvös időszak, vasárnap újra 25 fok lesz