Forróság augusztus 20. után

A tavalyi évhez hasonlóan idén sem romlik el augusztus 20-a után az időjárás, sőt perzselő forróság vár ránk.

A meteorológiai nyár utolsó teljes hete igazi kánikulát tartogat, elsősorban a déli országrészben lesznek olyan tájak, ahol a maximum-hőmérséklet a 37-38°C-ot is elérheti. A hőséget lezáró hidegfront előreláthatólag valamikor vasárnap este, hétfőn hajnalban éri el térségünket.

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án is igazi kánikulára készülhetünk, helyenként már 35°C-ot is mérhetünk, a 2006-os, vagy 2007-es évhez hasonlóan zivatarok idén nem veszélyeztetik sehol sem a szabadtéri programokat, illetve az esti tűzijátékot.

A közhellyel ellentétben idén a tavalyi évhez hasonlóan alakul majd az augusztus 20-át követő néhány nap időjárása, a kánikulát lezáró hidegfront majd csak valamikor vasárnap este, hétfőn hajnalban érkezhet meg. A megerősödő délnyugati áramlással Afrika felől továbbra is száraz, igen meleg légtömegek hatolnak majd kontinensünk belsejébe, így tovább fokozódik a hőség.

Kedden és szerdán a déli országrészben akár a 37-38°C-ot is elérheti a maximum-hőmérséklet, miközben csapadék az ország nagy részén továbbra sem várható, legfeljebb az Északi-középhegységben és északnyugaton alakulhat ki egy-egy hőzivatar.Csütörtökön elsősorban északi, északnyugati tájaink fölé kissé hűvösebb levegő szivárog, melynek következtében arrafelé a legmagasabb nappali hőmérsékletek "csupán" 30°C körül, kevéssel afölött alakulnak, míg délen továbbra is marad a 35-37°C-os forróság. Pénteken és szombaton is igazi strandidő, sok-sok napsütés várható, majd várhatóan vasárnap az esti órákban a nyugati határainkat eléri egy hidegfront, mely jövő hét elejére véget vet a hőségnek. 

A kánikula és a száraz időjárás következtében a héten sajnos tovább fokozódik a már eleve súlyos aszályhelyzet, illetve tavaink, köztük a Balaton vízszintje is tovább csökkenhet. Állóvizeink hőmérséklete ugyanakkor várhatóan ismét meghaladja majd a 25°C-ot, így ez a hét a nyaralásukat későre tartogatók számára az idei nyári szezon egyik legkedvezőbb időszaka lesz.

Folyamatosan frissülő előrejelzésinket nyomon követhetik itt

A cikkükben megjelent képek Okenit, Knaky és Beaglegazdi nevű felhasználóink fotói, melyeket ezúttal is köszönünk!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.08.16 13:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)