Szmogriadó törölve

Törölték a mára hirdetett korlátozást, az éjszaka folyamán valamelyest javult a levegő minősége.

Kissé javult a helyzet (szombat, 8:00): Egyre többfelé élénkül meg a szél és végre mozdul meg a levegő, illetve az éjszaka is felhősebb volt, így északnyugaton és kicsit a fővárosban is csökkent a szálló por koncentrációja - Budapesten azonban sajnos továbbra is jóval az egészségügyi határérték felett van.

Holnapra tolták a tiltást (14:00): Az Index szerint jogi okok miatt a mai autótiltás nem szabályszerű, így azt a holnapi napra halasztották, a már megbüntetett autósokat pedig kártalanítják. Szombaton reggel 6 és este 10 között korlátozzák majd a régi járművek forgalmát.

Kőbánya is elesett (10:50): A reggel 9 órás adatok alapján újabb fővárosi mérőponton, ezúttal Kőbányán is a határérték duplájára emelkedett a porszennyezés.

Nyíregyházán a legrosszabb (10:45): Továbbra is Nyíregyházán mérik országosan a legmagasabb légszennyezettséget, a határérték háromszorosa a szálló por mennyisége.

Kitiltották a régi autókat (6:30): A főpolgármester reggelre meghozta a döntést: a rendszámtáblájukon fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek este 10-ig nem közlekedhetnek a fővárosban, aki ezt megszegi, 100 ezer forintos pénzbírságot is fizethet.

A főváros összes mérőpontján napok óta jóval az egészségügyi határérték felett van a szálló por koncentrációja, a belvárosban és Csepelen a határérték kétszeresét (jobbra a térképen 200%) is átlépi a mennyiség, ennek tartós beállta esetén szmogriadót köteles elrendelni a főpolgármester.

A szálló por legnagyobb része a gépjárműforgalom miatt jut a légkörbe. Bűnösek a katalizátoros autók is, ugyanis ezek is felverik az úton lerakódott port. Ne használjuk gépkocsinkat!

Az ország más pontján sem jobb a helyzet. Nyíregyházán a budapestinél is rosszabb adatokat mérnek, a szálló por mennyisége az egészségügyi határérték háromszorosára, a nitrogén-monoxid mennyisége a határérték kétszeresére emelkedett!

Pénteken megerősödik a déli szél, de a nagytakarítást hozó hidegfrontra még várnunk kell.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.11.03 21:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hőmérsékleti rekordokkal indult a hét
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Nem tréfa, az idei április 1-je lett a legkorábbi regisztrált hőségnap Magyarországon