Főnszél okozott tavaszias meleget délnyugaton

A főnszélnek köszönhetően délnyugaton beköszöntött a novemberi tavasz. 16-17 fokot mutattak a hőmérők.

Csütörtökön kettősség jellemezte hazánk időjárását: az ország északi felén hideg, borongós, nyirkos idő volt jellemző, míg délen, délnyugaton napos, kellemesen meleg, már-már tavaszias körülmények uralkodott. Mindez jól megmutatkozott csütörtök délutáni hőtérképünkön:

Az alacsony szintű rétegfelhőzettel, köddel borított tájakon 3-8 fok között alakult a hőmérséklet, délen, délnyugaton

13-17 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

A novemberi tavaszhoz a napos, kevésbé felhős idő mellett jelentősen hozzájárult a délnyugatról fújó élénk szél, mely főnszélre jellemző hatásokat (kiszáradás, melegedés) eredményezett a délnyugati országrészben.

Csütörtök délutáni széltérképünk

A főnszél nem ritka időjárási jelenség az évnek ebben a szakaszában. Orográfiai hatások idézik elő, mivel ilyenkor a hegységeken átbukó szél a hegy szélfelőli (luv) oldalán megszabadul nevességtartalmától, majd a hegyen átkelve száraz, meleg szélként folytatja útját a hegy szélvédett (lee) oldalán. Jelen esetben a Dinári-hegység jelenti az orográfiai akadályt. Az alábbi műholdképen jól megjelenik a hegység szélfelőli oldalán feltorlódott nedves levegő, túloldalán pedig a gyengén felhős, szárazabb terület.

Csütörtök délutáni műholdkép (Forrás: Kachelmannwetter.de)

A főn nemcsak nálunk melegítette fel a levegőt, déli szomszédainknál ugyancsak tavaszias körülmények uralkodtak, mely Közép-Európai hőtéréképünkön is jól megmutatkozott.


 

Borítókép: Tóth Júlia

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2017.11.23 15:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Újra 20 fok felett