Folytatás - az ősz színei madártávlatból

Folytatjuk a hosszú hétvégi ballonreptetésünk képsorozatát - káprázatos fotókkal a fővárosról is 15-20 km magasságból.

Friss - letölthető, nagy felbontású képeink a cikk végén találhatak!

Előzmény - nem kevésbé gyönyörű képek a Dunakanyarról és a Visegrádi-hegységről (12 Mpixels felbontású, letölthető fotókkal).

A korábbi galéria és cikkünk előzménye megtekinthető itt!

Előző képsorozatunk a múlt hétvégén történt ballon-felbocsájtásunkról akkor ért véget, amikor a meteorológiai léggömbünk dél felé sodródva elérte a Visegrádi-hegység határát és a budai hegyeket. Ekkor a nagyra nőtt "lufi" éppen elhagyta a 10 km-es magasságot, és gyorsan emelkedve, a felső légköri szelekkel 170 km/h-ra gyorsulva a Dunától mintegy 20 km-re nyugatra, annak vonalával majdnem párhuzamozamosan repült el Budapest mellett, végig fotózva és videózva az agglomerációt és az őszi fényeket, hangulatot, színeket.

A főváros az első fotókon alig észrevehető, mivel először furcsa, szokatlan szögből - északnyugati irányból nézve tűnik fel a képeken, és a nap is majdnem szembe süt a kamerával. A nézőpont azonban hamarosan oldalnézetté változik, ahogy a szonda tovább sodródik dél felé, és emelkedik 15 km körüli magasságra (és ekkor már pl. a hidak is kivehetőek).

A dél felől szembe sütő, vakító napfény jól láthatóan kiemeli a Duna vonalát kb. 50 km-es távolságig, ahol az beleveszik a párába és a légköri homályba - de eközben Budapest már teljes terjedelmében ott nyújtózkodik a képek bal alsó sarkában!

Ezeken a képeken egyszerre láthatjuk a mintegy 50 km-re lévő felszállás helyszínét, a Dunakanyart, és egyre inkább formát ölt a főváros is.

Itt már kétségünk sem lehet, hogy az a furcsa, zavaros folt a fotókon bizony Budapest, ekkor már minden főbb jellegzetesség jól kivehető rajta. Szerencsére a fotók 12 MPixelesek, ezért jelentősen belenagyíthatunk a képekbe - és minden egyes nagyítási szinten újabb és újabb részletek válnak ismerőssé rajta. Az alábbiakban 3 különböző kivágatot láthatunk ugyanabból a magaslégköri fotóból, amelyek egyre jobban "ráközelítenek" hazánk fővárosára a sztratoszférából.

Ekkor kb. 15 km magasan volt a szonda, de még hozzávetőlegesen 5 km-ert emelkedett a csúcsmagasságig; ekkor már mintegy 30 km-re délnyugatra járt a fővárostól, a képeken pedig egyre jobban kivehető a közeli világűr sötétje -

Az utolsó képeken kb. 50 km-es távolságból, és kb. 20 km-es magasságból tekintünk vissza Budapest és a Dunakanyar felé - ezekből a képekből láthatunk válogatást, több, különböző szintű nagyítással. A ballon valahol Martonvásár és Pusztaszabolcs között durrant ki, de ezúttal nem is törekedtünk nagyobb magasság elérésére - inkább a gyönyörű és különleges őszi tájképek megörökítése volt a cél, persze a meteorológiai mérések elvégzése mellett.

Ugyanilyen, fedélzeti kamerás felbocsájtásokat tervezünk majd minden évszakban (persze az eseményekhez köthető eresztések mellett!)  - tehát legközeleb télen és tavasszal is  - hogy megörökítsük az első nagyobb havazás, vagy éppen befagyott Balaton jeges látképét, majd a rügyfakadást, virágzást, és a természet ébredésének szépségét a Bakonyban, vagy az Északi-Középhegységben, ahol éppen a legszebbnek tűnik a táj.

Fotósorozatunk első fele a múlt hétvégi repülésről itt található, ha még valaki nem látta volna. Köszönet a Messer Hungarogáz Kft.-nek a hélium rendelkezésre bocsátásáért!

Letölthető nagy felbontású képek - Budapest1, Budapest2, Budapest3, Budapest4, Budapest5, Budapest6, Budapest7, Totál1, Totál2, Totál3, Totál4, Totál5, Totál6, Totál7, Totál8, Totál9, Totál10, Totál11, Totál12, Totál13, Totál14, Totál15, Totál16, Budai hegyek 1, Budai hegyek 2, Budai hegyek 3, Budai hegyek 4

Várjuk nézőink, észlelőink véleményét, meglátásait - köszönjük!

2016.10.28-11.04
Az Időkép stábja

 

 

 

Szerző: Időkép
Megjelent: 2016.11.04 5:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Egy órával rövidebb lesz az idei húsvét