Fóliával védik a világ legnagyobb fáját

A kaliforniai erdőtüzek a legnépszerűbb nemzeti parkokat is fenyegetik, a legnagyobb törzstérfogatú fa is veszélybe került.

Az USA nyugati partvidékén tomboló erdőtüzek idén is Kalifornia államban okozzák a legnagyobb pusztítást. A világhírű Sequoia Nemzeti Park a tűz miatt bezárni kényszerült. A park területén élő alkalmazottakat evakuálták. A nemzeti park mamutfenyőkkel teli egyedülálló ligetét, az Óriás erdőt a tűz már másfél kilométerre megközelítette. A világ 10 legnagyobb fája közül 5 itt található.

A térség egyik leghíresebb látványossága, a Föld legnagyobb törzstérfogatú fája, Sherman tábornok fája (General Sherman Tree) is a tűz útjába került. Mielőtt a lángok elérnék a fát, a helyszínre beosztott tűzoltók a fa törzsét a földtől kb. 2 méteres magaságig alumínium alapú égésálló anyagba csomagolták.

 

A "General Sherman fa" törzse a valaha mért legnagyobb térfogattal rendelkezik, 1487 köbméteres. A közel 84 méteres, több mint 10 méter átmérűjú óriás mamutfenyőnek nemcsak termete a rendkívüli, korát 2500 évre becsülik.

 

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.09.20 10:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A következő fázisba vált a pollenszezon
Hajnali fagyokkal indul húsvét hete
Megúszták a fagyokat a závodi kajszibarackok