Földrengést okoztak az emberek?

Feltételezések szerint az olajkitermelés és más emberi tevékenység is okozhat földrengést.

A Richter-skála szerint 4-es erősségű, azaz ember által érezhető, de károkat még nem okozó földrengést regisztráltak szilveszter éjszaka az amerikai Ohio államban. Az esemény a globálisan naponta akár 8-10 alkalommal megfigyelt 5,0-nál erősebb rengés tükrében jelentéktelennek tűnhet, ám az ekkora földrengés nagyon ritka az amúgy intenzív olajkitermelésről is ismert Ohio államban.

A rengést követően a térségben működő 5 olajkitermelő kutat leállították, miután a Columbia Egyetem egyik geológus professzora szerint szerint van összefüggés a kitermelés és a földrengés között. A 2-3 kilométer mély kutakon nagy nyomású vegyszeres vízzel szabadítják fel az olajat, a hátramaradt szennyezett folyadékot pedig visszapumpálják a kőzetanyagba.

Az összefüggést a professzor szerint számos bizonyíték erősíti:

- A földrengés epicentruma 3 kilométer mélyen, a kitermeléssel egy szintben volt, márpedig természetes rengéseknél ilyen kis mélység nagyon ritka

- A térségből származó méréseken jellemzően a kutak működésével párhuzamosan regisztrálnak apróbb szeizmikus aktivitást.

Nem ez az első feltételezés arra, hogy emberi tevékenység okozhat földrengést. Szecsuánban egy 7,9-es erősségű rengést hoztak összefüggésbe a környéken megépült óriási víztározóval. Ohioban sem ez volt az első eset, 11 éve 4,2-es földrengést mértek, melynek okát már akkor is az olajkitermelésnek tulajdonították. A szakértő szerint ugyanakkor a kutak leállása sem oldja meg azonnal a problémát - a földbe pumpált víz még évekig okozhat kisebb földmozgásokat.

Forrás: Index, Reuters, Wikipedia, USGS

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.01.22 17:47


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést