Földrengés Washingtonban

5,9-es erősségű földrengés rázta meg Amerika keleti partját, evakuálni kellett a Pentagont is.

Magyar idő szerint 19 óra 51 perckor (helyi idő szerint délután 2 óra előtt) földrengés rázta meg az Egyesült Államok keleti partját. A Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű rengés még New Yorkban is érezhető volt. Károkról egyelőre nem érkezett hír.

A rengés epicentruma Virginia államban, Mineral városa közelében volt - írja az Index. A földmozgás New York mellett Washingtonban, Philadelphiában, Pennsylvániában, de még Torontóban is érezhető volt. A CNN információi szerint a Pentagon épületét is evakuálták, Washingtonban a nagyjából 5 perces rengés végére megteltek az utcák az épületekből kimenekülő emberekkel.

Átmenetileg túlterhelődtek a mobilhálózatok is - számolt be a Betanews.com. Az AT&T, a T-Mobile és a Verizon hálózata sem bírta a hozzátartozóikat aggódóan kereső ügyfelek rohamát. A terhelést egyelőre csak a Sprint hálózata élte túl, mely Twitter-csatornáján telefonálás helyett SMS küldésére kéri előfizetőit - mely kisebb terhelést jelent a mobilhálózat számára.

Érdekesség: A természeti jelenség egy korábban humorosan felvetett teóriát igazolt. A nagyjából 3-5 kilométer/másodperces sebességgel terjedő földrengéshullámokat megelőzte azok híre a Twitteren. Beszámolók szerint több New York-i hamarabb értesült washingtoni ismerőseitől a mikroblog szolgáltatáson a földrengésről, mielőtt az elérte volna városát. A két város közti utat körülbelül 60-90 másodperc alatt tette meg a rengéshullám, az "észlelések" azonban már néhány másodperccel korábban célba értek.

Szakértők szerint a rengést annak nagysága miatt utórengések fogják még követni.

Forrás: Index, CNN, Betanews

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.08.23 21:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig
Erős földrengés rázta meg Tajvant