Földrengés Kelet-Törökországban

Erős, a Richter-skála szerinti 7,2-es magnitúdó földrengés rázta meg Törökország keleti, Iránnal határos vidékét.

Az amerikai földtani intézet szerint a 7,2-es rengés 20 km-rel a földfelszín alatt, röviddel dél után következett be, Van városától 19 km-re északkeletre. A fő rengést egy sor további erős - köztük 5,6-os - utórengés követte.

Becsléseink szerint ezer épület sérülhetett meg a földrengésben, és a halálos áldozatok száma ötszáz és ezer közé tehető" - jelentette be az isztambuli Kandilli szeizmológiai intézet vezetője, Mustafa Erdik.

A 380 ezres lélekszámú város polgármestere tájékoztatása szerint a telefonhálózat is nagy károkat szenvedett. Az áramszolgáltatás ingadozik, az esetleges tüzek, robbanások elkerülése véget leállították a gázszolgáltatást.

A török Vörös Félhold táborokat hozott létre; az embereket takaróval, vízzel, a mobil konyhák lévén élelemmel látja el valamint nehéz gépjárműveket kért a katasztrófa sújtotta térségbe. Ezen felül két teherszállító repülőgép és több helikopter a helyszínre érkezett. A mentést nehezíti, hogy egészségügyi ellátásra alkalmas épületek is a földrengés "áldozatává" váltak.

Törökországban gyakoriak a földrengések. 1999-ben két, több mint 7-es erősségű rengés következtében húszezer ember vesztette életét az ország sűrűn lakott, északnyugati részén.

 

 

Forrás: CNN, BBC, [origo], USGS

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.10.23 21:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést