Földrengés Haitin

A szigetországban rengeteg áldozatot követelő múlt heti, a Richter-skála szerinti 7.3-as erősségű rengést szerdán egy 6.1-es követte.

Frissítve (szerda): Nincs vége a helyi lakosok kálváriájának, szerdán ugyanis újabb rengés,  a Richter-skála szerint 6,1-es erejű rázta meg Haitit - közölte az Egyesült Államok Földtani Intézete (USGS). A földmozgás epicentruma a fővárostól, Port-au-Prince-től 56 kilométerre északnyugatra volt, hipocentruma mindössze 10 km mélységben. A múlt heti földrengésben legalább 75 ezer ember halt meg, 250 ezren pedig megsérültek

Igen erős, a Richter-skála szerinti 7.3-as erejű földrengés rázta meg Haitit kedden este, melynek központja a szigetország belsejében volt, 10 km-re nyugatra Carrefour településtől, míg a fővárostól, Port-au-Prince-től 16 km-re délnyugatra, alig 10 km-es mélységben. A rengést egy 5,9-es és egy 5,5-ös utórengés is követte.

 Az erőteljes rengést még a Port-au-Prince-től közel 400 km-re fekvő kelet-kubai Santiago városában is érezni lehetett. Csaknem 200 éve nem volt ennyire erős rengés a térségben.

Mivel a földrengés epicentruma a sűrűn lakott főváros közvetlen közelében volt, súlyos károkat okozott a helyi lakosoknak. Az áldozatok számáról hivatalos jelentés még nem érkezett. A nagy hírügynökségek előbb több száz, reggel már több ezer halottat valószínűsítenek.

Egy katolikus segélyszolgálat egyik képviselője, Karel Zelenka Port-au-Prince-ből telefonon azt mondta, hogy "ezrek halhattak meg" a földrengésben. Egy másik segélyszervezet, a Food for the Poor munkatársa azt mondta, hogy aki százakban méri az áldozatok számát, messze alulbecsüli a helyzet súlyosságát.

Az AP azt jelentette, hogy egy kórház összeomlott Petionville-ben, és több ház megsérült. Teljesen összeomlott az ENSZ 9000 fős békefenntartó missziójának főhadiszállása, s a központ személyzetéből sokaknak ismeretlen a sorsa - közölte New Yorkban Alain Le Roy, az ENSZ-főtitkár békefenntartó missziókért felelős helyettese.

Le Roy újságíróknak elmondta, hogy a haiti misszió katonái ott vannak az ötszintes port-au-prince-i épületnél és próbálkoznak a mentéssel, de egyelőre "senkit sem sikerült kimenteniük" a romok alól. Részben rommá vált a Port au Prince-i Nemzeti Palota, René Préval államfő székhelye is; az elnök és családja nem sérült meg.

A Reuters helyi tudósítója tucatszám látott halottakat vagy sebesülteket a romok között. Szemtanúk szerint káosz uralkodik, az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak, megszakadt a telefonösszeköttetés, ami nehezíti az áldozatok mentését és a károk felmérését.

A földrengés miatt a csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót rendelt el a karibi térség egyes országaira, Haitira, a Dominikai Köztársaságra, Kubára és a Bahama-szigetekre vonatkozóan, de később lefújták a riasztást.

Számos ország indított mentőcsapatokat a térségbe, köztük Magyarországról a Magyar Baptista Szeretetszolgálat két munkatársa is.

 

Forrás: MTI, Index, mashable, wikipedia, olliverwillis

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.01.13 12:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést