Földrengés volt Hevesben

Éjjel fél 1 előtt pár perccel 4.8-as magnitúdójú földrengés rázta meg az országot. Többen a szabadba menekültek.

Érezhető utórengés hajnalban (szerda dél): Szerda hajnalban a Heves megyei Tenk község közelében 5 óra 39 perckor a Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű utórengést észleltek - olvashatjuk a Híradó oldalán. Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hozzátette, az utórengéshez köthető károkról nem érkezett bejelentés.

Károk az epicentrum környékén (kedd reggel): A legtöbb kárt Heves megyéből jelentették, Tenken 50 ház megsérült, cserepek potyogtak le, volt olyan épület, ahol a kémény omlott le vagy berepedezett a ház fala.

Voltak utórengések is (kedd reggel): A rengést követő órákban megfigyelhető volt néhány kisebb utórengés, melyek mérete a 2-es magnitúdó közelébe esett - számolt be az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán.

Előzmények

A foldrenges.hu legfrissebb információi szerint 4.8-as magnitúdójú rengés rázta meg hazánkat kedden hajnali 0 óra 28 perckor. A rezgés epicentruma a heves megyei Erdőteleken, hipocentruma pedig mintegy 8 km-es mélységben volt.

Dr. Tóth László szeizmológus állítása szerint a rengés után többen a szabadba menekültek az epicentrum környékén, ahol utoljára február 16-án volt 3.5-ös erősségű, szintén érezhető földmozgás.

Eseménytérképünk itt látható »

Kedden éjjel fél 1 környékén több helyről is beszámoltak arról a közösségi oldalakon, hogy földrengést érezhettek. Ha Ön is érezte, esetleg van beszámolója, írja meg nekünk hozzászólásként!

Az EMSC adatai szerint a rezgés 4.5-ös erősségű volt és az epicentrumot is északabbra, nagyjából Füzesabony térségébe pozícionálta (lásd balra, lent).

Hasonló erősségű rengés hazánkban utoljára 2011. januárjában fordult elő, akkor Oroszlány térségében mozdult meg a föld, melynek magnitúdója 4.7-es volt. 

2 hónapja már volt itt egy rengés

A földrengés epicentruma igen közel esik az idén február 16-án kipattant 3,5-ös magnitúdójú földrengés fészkéhez. "Heves közvetlen térségében - a magyar földrengéskatalógus adatai szerint - az ezt megelőző időszakból nem ismerünk olyan földrengést, amely elérte volna az érezhetőség határát. Heveshez földrajzilag legközelebb Egerben éltek át számottevő földrengést 1925-ben, ennek magnitúdója a számítások szerint 5,3-ra tehető" - olvashatjuk az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán.

A fél országban érezni lehetett

A rezgést Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és az ország számos egyéb pontján is érezni lehetett.

Néhány beszámoló az elsők közül:

"5-10 perce egy rövid, de elég erős földrengés volt Mende községben. Szekrények, monitorom, alaposan bemozdultak, aztán vége" - írta Ádám Facebook-profilunkra.

"Érezhető földrengés volt pontban 0:30-kor. Erősen belengett az épület. Kb. 7 mp-ig tartott.Talán kicsit gyengébb volt,mint a két évvel ezelőtti 4,8-as" - jelezte Mészáros Róbert.

"Az előbb, kb. 00.29 perckor (2013.04.23.) kisebb földrengés volt érezhető Egerben. A CRT monitorom az asztalon kissé ide-oda "lengett", mintha az asztalt rángattam volna, szóval érezhető volt. Odakint pár riasztó is megszólalt, autóké stb." - jelentették Egerből.

"Üdvözlet Budapest XVI. kerületéből (Árpádföld) 0:29-kor gyenge földrengés-szerűséget észleltem (edények koccantak, ház rázkódott) valaki más esetleg?" - kérdezte Korona Lajos olvasónk a fővárosból.

"Albertirsa - itt is éreztem. Majd frászt kaptam. Igen, ahogy József is írta - valami morgós/brummogós hang, aztán jött a folyamatosan erősődő rezgés, falról kép potyogás, aztán vége lett" - írta Felker Gáborné Krisztina.

"Félelmetes volt, a sötétben, álmodból felriadva... rezgő, csörgö edények a szekrényekben és a szekrény tetején, tompa, félelmetes morajlás kiséretében. Rezeg az ágy, a padló... cserben hagynak az érzékeid - aztán csend. Csak az erős szívdobogás és a pityergő, riadt gyerkőc az ajtóban tudatosítja benned, hogy valami történt, de mi is? Aztán jön a felismerés: FÖLDRENGÉS!? Picit értetlenül álsz ~ ülsz és várod, hogy jön-e még..." - számolt be Nagy Zsolt a Heves megyében fekvő Kálról.

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint, Cséki Gergő
Megjelent: 2013.04.23 0:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést