Földrengés volt hazánkban

A szombat este 18 óra 41 perckor történt földmozgásban több ház fala megrepedt. Az utórengések már nem voltak érzékelhetőek.

Frissebb cikk a témában »

Az elmúlt 25 év legerősebb, 4,7-es magnitúdójú földrengése rázta meg hazánkat szombat este 18 óra 41 perckor. A rengés epicentruma Oroszlánynál volt mintegy 10 km-es mélységben, de a földmozgás észlelhető volt Budapesten, illetve több dunátúli nagyvárosban, így Székesfehérváron, Veszprémben, Győrött, sőt a Felvidéken is.

(A gyors tájékoztatást köszönjük Kiszely Mártának, valamint az MTA GGKI és GeoRisk Földrengéskutató Intézetének.)

Hivatalos honlap: seismology.hu

Utoljára 1985-ben, Berhidán volt ilyen erős földmozgás. Észlelőink beszámolói szerint a fővárosban több panelházból is az utcára rohantak az emberek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Óbudán és Kelenföldön egy panelházban, Oroszlányban és Vértessomlón lakóházakban repedtek meg a falak.

Ilyen erősségnél a kisebb tárgyak a polcokról lezuhanhatnak, illetve a földben és a falakban lévő gyengébb vezetékek megrepedhetnek. Amennyiben gázszagot érzünk, ha tehetjük, feltétlenül zárjuk el a gázcsapot, ha az utcán érzékeljük, akkor értesítsük a szolgáltatót! | Balra: földrengések előfordulása az elmúlt 1000 évben (forrás: GeoRisk).

A Global Seismic Monitor rendszer szerint az erősség a 4,8-as magnitúdiót is elérte, a USGS rendszer 4,2-et erősséget mért. Mind a mostani, mind az 1985-ös földrengés Magyarország leginkább földrengésveszélyeztetettebb területéhez, a Móri-árokhoz közel történt.

Magyarországon évente 100-120 kisebb rengés pattan ki, ebből átlagosan 4-5 érezhető. Jelentősebb károkat okozó rengések 15-20, nagyobb kárt okozók 40-50 évente pattannak ki. A két utolsó nagyobb fölrengés a 4,7-es berhidai (1985) és a 4,1-es gyömrői (2006/2007 szilvesztere) volt. Mór közvetlen környezete földrengésileg hazai viszonylatban kiemelkedően aktív, az elmúlt 250 évben 34 eseményt regisztráltak itt - mondta el Kiszely Márta, az intézmény munkatársa.

A földrengést becsléseink szerint akár 2-3 millió lakos érzékelhette. Az MTA GGKI kérésére az alábbi kérődíveket tesszük közzé, melynek kitöltésével a szakemberek munkáját segíthetik látogatóink:

Földrengés-megfigyelési kérdőív

Köszönjük!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.01.29 18:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést