Föld-fotók a Szaturnusz mellől

A NASA múlt pénteken hozta nyilvánosságra a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda által készített fotókat.

A szonda által július 19-én készített fényképeken anyabolygónk és a Hold fényes pöttyként látszik mintegy másfél milliárd kilométeres távolságból. A képeken a Föld halovány kék, míg a Hold egy halvány kiemelkedésként látszik bolygónk jobb oldalán.

Ez volt az első alkalom, hogy a Cassini legnagyobb felbontású kamerája távoli objektumokként fotózta le őket. Linda Spilker, a Cassini vezető kutatója elmondta, hogy "bár nem lehet látni a kontineneseket, vagy az embereket, ez a halovány kék pötty összefoglalja, kik voltunk július 19-én. A fotó emlékeztet minket arra, milyen apró is bolygónk az űr végtelenjében, és igazolja a Föld lakosainak leleményességét is, amellyel a Szaturnuszig el tudtak juttatni egy űrszondát, ami onnan visszatekintve készített fotót bolygónkról."

A külső Naprendszerből készített Föld-fotók egyébként meglehetősen ritkák, mivel ebből a távolságból úgy tűnik, hogy bolygónk nagyon közel helyezkedik el a Naphoz. Egy kamera detektorait, ugyanúgy mint az emberi szemet, szintén károsíthatja az, ha közvetlenül a Napba tekint. A Cassini úgy tudta elkészíteni a fotót, hogy a Nap ideiglenesen a Szaturnusz mögé került a szonda szemszögéből, és a fény nagy részét a bolygó így kitakarta.

Forrás: BBC, NASA, www.hirado.hu

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.07.25 14:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csóvát húz maga után a Nishimura üstökös
Szép kis űrmedúzát rajzolt az égre a SpaceX rakétája
Műhold pottyanhat a fejünkre csütörtök hajnalban