Fokozott a tűzveszély Európában

Nyugat-Európában, a Kárpát-medencében és Görögországban a legrosszabb a helyzet.

Az esőhiány és az ebből eredő száraz növényzet, valamint a magas hőmérséklet miatt a fél kontinensen történelmi mértékű aszály lépett fel az elmúlt két hónapban. A szárazság velejárója, hogy ugyanezen területen fokozott tűzveszély áll fenn, miközben Európa-szerte már javában égnek az erdőtüzek. Az uniós adatok szerint Európában 10 tűzből több mint kilencet emberi tevékenység, például gyújtogatás, eldobható grillsütők, elektromos vezetékek vagy üvegszemét okoz.

Akár a legapróbb szikra vagy egy cigarettaparázs is tűzesetet eredményezhet. Fokozott óvatosság, és körültekintő természetjárás szükséges! Lehetőség szerint magánterületen se gyújtsuk meg a száraz növényzetet, mert az könnyen átterjedhet a telekhatáron kívülre. A Pilisi Parkerdő korábbi felhívásában arra kéri a kirándulókat, fokozott figyelemmel járják az erdőt, és a tűz legapróbb jelére értesítsék a tűzoltóságot, lehetőleg a helyszín pontos megjelölésével!

Térképen a részletes helyzetelemzés

Az EFFIS (az Európai Erdőtüzek Információs Rendszere) és a Copernicus EMS térképén a kiválasztott napra vonatkozó előrejelzést is megnézhetjük, illetve a megfelelő paramétert bejelölve az aszály mértékéről és a leégett területekről is információt kaphatunk:

Tűzveszély fokozat előrejelzés augusztus 10-én két különböző bemeneti paraméterekkel rendelkező modellfutás alapján

Szárazság-index és leégett területek az elmúlt 30 napból

Forrás: Copernicus EMS

Borítókép: Copernicus EMS (Tűzveszély fokozat előrejelzés augusztus 10-ére)

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.08.10 14:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szomjazik az Alföld
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében
Kiderült, hogy mi okozta a súlyos aszályt 2022-ben az Alföldön