Óriásaszteroida suhant el mellettünk

Pénteken biztonságos távolságban suhant el egy közel 5 kilométeres kisbolygó a Föld mellett.

A NASA közleménye szerint a Florence névre keresztelt, nagyméretű Föld-közeli aszteroida szeptember elsején, magyar idő szerint 17:30-kor, mintegy 7 millió kilométer távolságra suhant el bolygónk, egészen pontosan a malajziai Kuala Lumpur felett. Ez a távolság a Hold távolságának közel 18-szorosa.

A Florence a legtermetesebb Föld-közeli aszteroidák egyike, 

mérete eléri a 4,4 kilométert.

Paul Chodas, a Föld-közeli objektumok tanulmányozását végző NASA-központ szakembere szerint a Florence a legnagyobb aszteroida a közelünkben, mióta az ilyen égitestek észlelésére és nyomon követésére létrehozott NASA-program megszületett.

Animáció: NASA

Az aszteroidát az ausztráliai Siding Spring Obszervatóriumban fedezték fel 1981 márciusában. Florence Nightingale, a modern nővérképzés alapítója után nevezték el. Az idei találkozás lesz 1890 óta a legközelebbi vele egészen 2500-ig.

Augusztus vége felé és szeptember elején fényessége 9-es magnitúdót ér el, vagyis kisebb teleszkópokkal is kivehető volt, amint áthaladt a Déli Hal, a Bak, a Vízöntő és a Delfin csillagképen. A földközelség idején (17:30-kor) keleti irányban (93 fok), nem sokkal a horizont felett (8 fok) volt látható.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.08.31 13:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény