Filmbeillő peremfelhővel söpört át a vihar

Gyorsan jött, gyorsan ment, káprázatos látványt és piros riasztást hozott csütörtök reggel a zivatarrendszer.

Csodálatos pillanatokat hozott a ma reggel, legalábbis azoknak mindenképp, akik szeretik a viharokat... Az ébredés, másoknak a munkába menetel pillanatában bow-echos zivatarlánc vonult át az országon, amely Kaposvár térségében egészen káprázatos látványt nyújtott szaggatott peremfelhőjével.

Kaposmérőn ilyen volt a reggeli ébresztő | Fotó: Kacs Dávid

A kiterjedt zivatarrendszer reggel fél öt előtt lépett be a nyugati határon, ahonnan gyorsan robogott tovább kelet felé, reggel 5-kor már a Balaton nyugati medencéjénél járt, 6-ra pedig már az egész magyar tengert és Somogy vármegyét is beterítette.

KIssé paradox látvány: brutális peremfelhő, antennával | Fotó: Soltra Csilla

A Balatonra orkán erejű széllel csapott le, Balatonföldváron 116 km/órás lökést mértünk érkezésekor. Fonyódon is 90 km/óra feletti szél süvített.

Így érkezett a kertek alatt | Fotó: Zomborné Buni Zsuzsanna

A reggeli órákban több vármegyében is piros riasztás volt érvényben.

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Kaposvár térségére lélegzetelállító peremfelhővel érkezett, olyannal, amit olykor a filmekben szoktunk látni. Sok helyen kísérte heves felhőszakadás és viharos, akár 70-80 km/órás kifutószél, de szerencsére károkozó jeget nem hozott magával.

Elképesztő méreteket öltött | Fotó: Kacs Dávid

Reggel fél 7-re a zivatarlánc déli ága már elérte a Duna vonalát, ott sem lehetett panasz a látványra, de ezt egy külön cikkben gyűjtöttük össze. 1 órával később már a Tisza vonalát is átlépték a zivatarok, melyek gyorsan robogtak tovább a keleti-északkeleti országrész felé.

Kaposfői webkameránk képe

Webkameránk elképesztő felvétele a Zselici Csillagpark

A zivatarrendszert számos kameránk elcsípte, melyből Varga Sándor kollégánk az alábbi összeállítást készítette el azoknak, akik esetleg lemaradtak az eseményekről:

Pazar látványt hozott a reggeli zivatarlánc

Borítókép: Kacs Dávid

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.07.13 14:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

800 kilométer hosszú zivatarrenszer alakult ki az Adria térségében
Peremfelhő porolt végig délkeleten
Ezek voltak az év legnagyobb viharai