Ferihegyi napkollektorok

A reptér 1-es termináljának tetejére 2 új napkollektort szereltek fel, a készülékeket egyelőre csak tesztelik.

"Két új napkollektort szereltek fel - egyelőre kísérleti jelleggel - a ferihegyi repülőtér 1-es termináljának tetejére. Ha a tesztidőszak sikeresen zárul az egész tetőt beborítják napkollektor elemekkel" - olvashatjuk a Zöldtech.hu oldalán.

A megújuló energiaforrások alkalmazásával jelentősen csökkenthető lenne a repülőtér üzemeléséhez szükséges energiafelhasználás, ennek köszönhetően pedig csökkenthető a repülőtér működésének szén-dioxid kibocsátása.

A berendezést az 1-es terminál tetején, az épület központi részén helyezte el a kivitelező. A próbaüzem során egyebek mellett azt is tesztelik, hogy a napkollektorok csillogó felületének tükröződése zavarja-e a pilótákat.

A kivitelező összesen 63 darab szerkezet felszerelését vállalta. Előzetes becslések szerint ez a mennyiség, napsütéses nyári időszakban, az 1-es terminál teljes melegvíz-ellátását képes biztosítani, amivel hozzávetőleg havi 45-50 gigajoule energia-megtakarítás érhető el a repülőtéren.

A fejlesztés és az összes kollektor felszerelésének becsült összköltsége 27 millió forint. A Budapest Airport az idén összesen 100 millió forintot költ megújuló energiaforrások kutatására és bevezetésére a repülőtéren.

Forrás: MTI, Zöldtech

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.08.14 10:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ferihegyen is káoszt okozott a vihar
Kezdődik, Pérnél tekeregnek a tubák
Rengeteg átstartolást okoztak a viharok