Fényoszlop fénylett északkeleten

Ezúttal szerdán, a kora esti órákban a borsodi Megyaszóról kapták el ezt a viszonylag ritka légköri jelenséget.

Szerdán, a kora esti órákban, egészen pontosan 20:45-kor jelent meg az égen az alábbi fényoszlop, melyet Mészáros Zoltán kapott el a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében fekvő kis községből, Megyaszóról.

Fényoszlop az esti égbolton | Fotó: Mészáros Zoltán

Az elsősorban narancsos színben tündöklő oszlop feltehetőleg a községtől légvonalban mintegy 40 km-re délre található Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) erős fénye miatt jöhetett létre, természetesen a kialakulásához szükséges légköri feltételek meglétével együtt. Az ilyen típusú fényjelenséget napkelte vagy napnyugta környékén láthatjuk.

Megyaszóról fotózva | Fotó: Mészáros Zoltán

 Hogyan alakulnak ki a fényoszlopok?

A fényoszlopokat a légkörben lévő hatszögletű lapkristályokról visszaverődő fény hozza létre. Ezen kristályok kialakulásához viszont kellő mennyiségű kondenzációs mag és páratartalom, valamint ideális esetben -5, -10 fok alatti (vagy még alacsonyabb) hőmérséklet szükséges.

Ritkán ugyan, de az is előfordul, hogy egy átvonuló alacsonyszintű vagy középszintű felhőréteg tartalmaz megfelelő állású kristályokat, amelyek azután fényoszlopokat eredményeznek. A megjelenő fényoszlop színe mindig azonos a fényforráséval.

A légköroptikai jelenségeket kedvelők idén télen például igazi csemegével találkozhattak, amikor is sarki fény kíséretében lehetett megfigyelni ugyanezt a jelenséget.

Borítókép: Mészáros Zoltán

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.08.31 10:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Aranyköntösbe bújt este az ég
Szivárványtengerben úsztunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)