Fenyegető Muifa

Az idei év eddigi legpusztítóbb tájfunjára készül Kína. A vihar a közlekedésben is komoly gondokat okoz.

Az idei év kilencedik Kínát elérő tájfunja, a Muifa különösen pusztítónak ígérkezik, jelentette ki pénteken a kínai média. Az eddig legkevesebb 72 ember halálát okozó vihar miatt csaknem 7000 halászhajót hívtak vissza a tengerről, közel másfélszáz repülőjáratot töröltek, a kelet-kínai tengeren 11 méteres hullámokat korbácsol a közel 165 km/órás szél.

A tájfun pénteken hagyta el Tajvant, ahová még "szuper tájfunként" érkezett, azóta visszaminősítették "súlyosra", de a szakemberek még így is azt prognosztizálják, hogy a 11 napig tartó vihar milliárdos károkat fog okozni, és további áldozatokat fog követelni. A Japán Meteorológiai Ügynökség előrejelzése szerint a kínai partokat vasárnap Sanghaj közelében éri el, ahol egyre nagyobb fokozatú készültséget rendelnek el. A Muifa jelenleg a Saffir-Simpson skála szerint a kettes-hármas fokozat határán áll, mivel benne a legnagyobb tízperces átlagszél meghaladja a 160 km/órát, a legnagyobb széllökés pedig több mint 210 km/óra. Vasárnapig a Muifa tovább erősödik.

 

 

(A Muifa augusztus 4-én, fotó: NASA)

Japán Okinava szigetén az arra vonuló Muifát kísérő heves esőzések miatt repülőjáratokat töröltek, áramkimaradásokat jelentettek. A Fülöp-szigeteket megjárt Muifa hatalmas viharokat, monszun esőzéseket, s velük áradásokat okozott az országban.

A China Southern légitársaság a keleti partvidék irányában több mint 140 járatát törölte, míg a sanghaji székhelyű China Eastern figyelmeztetett a várhatóan súlyos következményekre. A sanghaji hatóságok jelezték, hogy a vasúti közlekedésben is fennakadásokra lehet számítani, függően a szélvihar erejétől. Utoljára 2005-ben okozott súlyos kárt a Matsa tájfun  a 23 milliós metropoliszban, hét embert ölt meg.

A tájfun érkezésére a sűrűn lakott országrészben, Zhejiang és Jiangsu tartomány térségében számítanak. A második legmagasabb vészjelzési szint, a narancs színű van érvényben - közölte a helyi meteorológiai hivatal. 

Jelenleg észak-nyugati irányban halad óránként 10-15 kilómétert megtéve. Várhatóan az ország belseje felé vonul majd tovább, s úgy vélik a szakemberek, hogy Kína 11 tartományában, mintegy 1 millió négyzetkilóméteres területet borít majd be csapadékkal. 

(A képen a tájfun várható haladási útvonala látható, forrás: weatherground.com)

 

 

Egy augusztus 5-én készült videó Okinava szigetéről.

Forrás: HVG, NASA, Weather Underground

Szerző: Tóth Gábor Gyula
Megjelent: 2011.08.06 16:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újabb tájfun tart Tajvan felé
Tajvanra is tájfun csaphat le
Szupertájfun tart Hongkong felé