Felhők győzték le a felhőt

A keleti parton szokatlan hevességű vihar állított le több internetes szolgáltatást világszerte.

Szokatlan méretű vihar söpört végig az Egyesült Államok keleti partjánál pénteken, a vihar komoly fennakadásokat okozott az internet több ismert szolgáltatásában is.

Egy szokatlanul erős zivatarlánc érkezett az óceán felől Észak-Amerika keleti partjaihoz, nyomában felhőszakadással, jégveréssel és orkán erejű széllel. Szakemberek szerint rendkívül ritka, hogy ilyen szervezett vonalban érkezzen a vihar a tengerparton - ilyen képződmények általában csak az észak-déli nyitottsággal rendelkező szárazföldi területeken szoktak kialakulni Amerikában.

A szokatlan vihar meg is hozta hatását, több ismert, emberek tízmilliói által használt internetes szolgáltatás is elérhetetlenné vált. Az Amazon internetes cég keleti parton üzemelő ún. felhő-számításos (cloud-computing) adatközpontját ért pusztítás következtében az Instagram, a Pinterest és a Netflix is átmenetileg leállt. A kiesés azért figyelemre méltó, mivel ezeket a rendszereket a minél kevesebb leállás érdekében már elosztott, az ország több pontjára szétszórt szerverekkel szolgálják ki, a vihar ellen azonban már ez is kevésnek bizonyult.

Az eset kapcsán több szakember az interneten tárolt adatok épsége okán fejtette ki aggodalmait.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.07.02 12:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban