Felforgatta Debrecent a hétfői vihar

Villanyvezetékre, házra, útra döntött fákat a vihar, áramkimaradás volt, fába csapott egy villám.

Zivatarlánc vonult tegnap északon, északkeleten heves viharokkal, amiből egy szupercella Debrecen felé tartott. A legnagyobb gondot a viharos kifutószél jelentette, de cseresznyeméretű jég is kísérte jelentős csapadékkal a szupercellát. A kárbejelentések még most is érkeznek a Katasztrófavédelemhez.

A legmagasabb fokú, piros riasztás került kiadásra tegnap késő délután északkeleten. A vihar több városon, településen söpört végig, és okozott jelentős károkat. Balmazújvárost elérve hatalmas porvihart generált, majd leszakadt az ég:

[
]

Balmazújvárosi kameránk gyorsított felvétele a szupercella érkezéséről

Továbbhaladva keleti, délkeleti irányba Debrecenben faágakat tört le, sőt döntött ki a szél, amik közül néhány nagyméretű fa volt. A tűzoltokat megállás nélkül munkával látta el a vihar, kora estig több mint százharminc bejelentés érkezett, írja a Katasztrófavédelem. A károkról azóta is érkeznek a bejelentések.

Vihar után egy megtört fa Debrecenben | Fotó: giranistvan

A héttérből előbukkanó peremfelhő nem sok jót sejtetett:

[
]

Debrecenben Kossuth téri kameránk felvétele

Házakra, utakra dőltek fák, villanyvezetéket szakított le, amiről a 'Debrecenben hallottam' facebook csoport felhasználói készítettek felvételeket.

Debrecen | Fotó: Magyar Zsolt István

Debrecen | Fotó: Dongó Krisztián

Debrecen | Fotó: Dongó Krisztián

Leszakított villanyvezeték | Fotó: Derecskei Fekete Éva

A napernyőket, székeket sőt nehezebb tárgyakat könnyen borította szél, a fatörmelékeke utakat zártak el. Egy ideig több szakaszon nem jártak a villamosok, buszok, írta a Debreceni Közlekedési Zrt.

Átrendezett sétálóutca | Fotó: Lukács Péter

A hétfői viharok kapcsán összesen 394 tűzoltói beavatkozásra volt szükség Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2023.07.18 14:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Néhány perc alatt 10-12 fokot hűlt a levegő keleten a viharok miatt
Csodás videón a hazánk felett táncoló sarki fény
Ott bujkált a felhők között a sarki fény