Hó után ónos eső, zivatar is jött

Északkeleten maradt a télies időjárás, nyugat felől azonban enyhébb levegő érkezett. Éjjel több helyen ónos eső okozott jegesedést, délen dörgött, villámlott.

Szerda, 8:30 - Hajnalban délen több helyen égzengésre ébredhettünk, arrafelé kiadós eső, nem egy helyen 20 mm körüli csapadék hullott. Északabbra ugyanakkor továbbra is előfordult ónos eső, néhol jégpáncéllá váltak az utak:

Szebellédi Tündi fotómontázsa Perkátáról, köszönjük!

Az ónos eső érkezése az esti órákban

Kedd, 20:00: Az északi, északkeleti határ környékén még több helyen havazik, míg északnyugaton eső, a főváros térségében és keleten is egyre inkább ónos eső formájában hullik le a csapadék. 

Egyre több helyről érkezik ónos esős észlelés

Fkkaba ma esti fotója Hajdúszoboszlóról, köszönjük!

Délnyugaton közben a délnyugati szél hatására továbbra is enyhe, 7-8 fok körüli értékek mérhetőek. A Mecsek északkeleti lábánál 9 fok is előfordul a hegység által létrehozott főnhatásnak köszönhetően.

Nagymányokon és Váralján mért kiugróan magas hőmérsékleti értékek

Kedd (15:40): A napos délnyugati tájakon 10 fok körüli értékeket mutatnak hőmérők.

Kedd délutáni hőtérképünk

A hirtelen megemelkedő hőmérséklet hatására gyors olvadás kezdődött, mely kistolmácsi kameránkon is jól megfigyelhető.

Üzemeltető: Együtt Sikeres Nováért Egyesület

Kedd (15:00) - A Dunántúl északkeleti részét és a Dunakanyart nyugat felől egy erősebb csapadékgóc érte el, a térségben valósággal szakad a hó:

Szerkesztőségünk Vác-Nyulason működő webkamerájának gyorsított felvétele

Előzmények

Nyugat felől egy melegfront ért el bennünket és hozott csapadékot magával. A Kárpát-medencében található fagyos levegőnek köszönhetően sokfelé indult havazással a reggel, délnyugat felől azonban a egyre melegebb levegő érkezik térségünkben. Így a havazást követően fokozatosan havas esőbe, fagyott esőbe, ónos esőbe vált át a csapadék, csupán északkeleten tarthat ki a havazás.

A kora délutáni órákban délnyugat felől már megkezdődött a felhőzet felszakadozása és a hőmérséklet is folyamatosan emelkedett, északon és keleten azonban továbbra is a fagy és a hó volt az úr. 

Kora délutáni időképünk, délkeleten még több helyről észlelnek ónos esőt

Királyegyházi kameránkon már a felszakadozott felhőzet látható, ám a hideg felszín felett párássá vált a levegő. (Üzemeltető: Lafarge Cement Magyarország Kft.)

Több helyen intenzív havazás is előfordult, ahogy az a nyergesújfalusi, szegedi és hódmezővásárhelyi webkameránkon is jól látható: 

Üzemeltető: Scheirich Ügyvédi Iroda

Üzemeltető: Hódmezővásárhelyi Önkormányzat

Üzemeltető: Aquapolis Szeged

Bodrogi Attila fotója Hódmezővásárhelyről, köszönjük!

A Balatonnál is téli hangulat uralkodik, Kronikas fotója, köszönjük!

Havas utcakép Karcagról, Szzslt fotója, köszönjük!

A téli csapadék okozta kedvezőtlen útviszonyok miatt sajnos sok helyről számolnak be közúti balesetekről. Legyünk óvatosak az utakon, vezessünk a télies körülményeknek megfelelően!

Borítókép: Farkas-Pálinkás Kinga

Szerző: Varga Sándor, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2018.01.16 12:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben