Felemás időjárás

Csütörtökön és pénteken egy hidegfront okoz jelentős hőmérséklet-különbséget kelet és nyugat között.

Szerdán erős, néhol viharos délnyugati széllel meleg levegő áramlott térségünkbe. Emiatt már hajnalban enyhe volt az idő, délután pedig 10-15 fok körül alakult a csúcshőmérséklet. Szerda éjjel aztán északnyugat felől megérkezik az a 

lassú mozgású hidegfront,

mely jelentős hőmérsékleti kontrasztot eredményezhet hazánk keleti és nyugati tájai között. 

WRF modellünk hőmérsékleti előrejelzése

A Dunántúlon a front érkeztével élénk, erős lesz az északi, északnyugati szél. Lehűl a levegő északnyugaton, mindössze 6 és 12 fok között várható a csúcshőmérséklet. Emellett esőre, záporokra, valamint egy-egy zivatarra is számíthatunk majd.

Kovács Natália fotója, köszönjük!

Ezzel szemben a keleti és középső tájakon az erős nyugati, délnyugati szél fog dominálni továbbra is meleg levegőt hozva magával. Ennek eredményeként délen, délkeleten ismét 25 fokig melegedhet fel a levegő. Több helyen kialakulhatnak majd záporok, néhol zivatar is előfordulhat.

Akár 15-20 fokos hőmérséklet-különbség

A hazánk fölött veszteglő front miatt pénteken is jelentősen eltér majd a nyugati és a keleti országrész időjárása. A Dunántúlon hűvös, esős időre van kilátás, erős, helyenként viharos északi, északnyugati széllel. Keleten és a középső tájakon élénk, gyakran erős délies szél lesz jellemző, többfelé záporokkal, néhol zivatarral. A Tiszántúlon emelkedhet újra 20 fok fölé hőmérséklet, míg a Dunántúl nagyrészén 10 fok közelében alakulhatnak majd a maximumok.

Eső, záporok, néhol zivatarok

A hideg és a meleg harcából végül a hideg kerül ki győztesen, hétvégén már mindenhol 20 fok alatti maximumok valószínűek, de valamelyest csökken a csapadékhajlam az ország több részén is.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomonkövethetik ITT.

Borítókép: Kmo

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2017.04.25 19:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szivárványtengerben úsztunk
Alapos útmosás, jégeső kíséri a zivatarokat
Viharosra fordul az idő