Félelmetes, egyben pompás peremfelhővel vonult a vihar a magyar tengernél

Egy tartós összeáramlásnak köszönhetően alakult ki a keddi zivatarlánc, ami csodás pillanatokat eredményezett.

A Soprontól Eszékig érő, kb. 330 kilométeres hosszú zivatarlánc kedden késő délután-kora este éppen a Balatonnál kapott igazán erőre és felejthetetlen látványt nyújtott hatalmas peremfelhőjével. Sok helyen kiadós esőt, néhol pedig jégesőt is hozott magával, nem is beszélve a viharos szélről.

Félelmetes szörnyeteg Badacsonytomajból | Fotó: Polányi Zsófia

Siófokon sem mentünk volna már be a vízbe | Fotó: Ábrán Szabó Márió

Félelmetes látvány | Fotó: Kovács Dávid

A Dunántúlon kialakuló tartós összeáramlás mentén alakult ki a zivatarlánc, mely később tovább haladt a főváros irányába is. Rendkívül gyorsan mozgott a rendszer, útját viharos széllökések kísérték, 60-80 km/órás lökéseket mértünk, de az Országos Meteorológiai Szolgálat a szigligeti platformon (a vízi mérőállomáson) ezen a napon is közel 90 km/órás szelet mért.

Fonyódról szemlélve | Fotó: Kővári Zsolt

A térségben csapadékból sem volt hiány, Balatonlellén például úszott minden, az automata 51 mm esőt rögzített 24 óra leforgása alatt.

Akárhogy is, csodaszép volt a látvány, tényleg a szezon talán legszebb viharát nézhettük végig a magyar tenger partjáról. Ahogyan továbbhaladt az ország középső részei felé, több helyen is lencsevégre kapták, például Dunaújvárostól nem messze, Perkátáról is:

Micsoda peremfelhő...| Fotó: Szentes Kitti

Méretes zivatarlánc a magasból | Fotó: Szentes Kitti

Szerencsére a keddi vihar nem okozott annyi kárt, mint a hétfői, akkor komoly gondok voltak az áramellátásban, valamint rengeteg faágat is letört a szél.

Borítókép: Polányi Zsófia

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.08.30 11:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 fokos lehet hétvégére a Balaton
A záporok előtt még ilyen tükörsima volt a Balaton vize
Háborgó felhők a Balaton felett (videó)