Fehér lehet a karácsony?

Vasárnap még havazhat, ám az ünnepekre jelentős enyhülés és eső látszik körvonalazódni.

Pálfordulás (csütörtök 9:05): A tegnapival ellentétben mára jelentősen megváltoztak a karácsonyra szóló kilátások: vasárnap még az ország nagy részén havazhat, ugyanakkor az ünnepekre jelentősen megenyhülhet az idő, és esőre is sokfelé számítanak a jelenlegi modellfutások. Így az ország nagy részén sajnos jelentősen csökkent a fehér karácsony valószínűsége.

Egyre esélyesebb a havazás vasárnap (szerda 11:45): A legfrissebb számítások szerint vasárnap az országban sokfelé havazhat, a lehulló hó mennyisége - bár ez még meglehetősen bizonytalan - 5 és 10 cm között alakulhat, így az ország nagy részén fehér karácsonynak örülhetünk.

Az ünnepekre meglehetősen hideg, fagyos, de napos, száraz idő körvonalazódik, a hajnali órákban helyenként bőven -10 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, napközben is az ország nagy részén -5 fok alatti maxiumum-hőmérsékletek látszanak.

Előzmények

Tavaly kettősség jellemezte időjárásunkat az ünnepek alatt: a keleti országrészben és a Duna-Tisza közén tavaly karácsonykor havas tájnak örülhettünk, míg nyugaton helyenként eső áztatta az embereket. 

Mi várható idén karácsonykor?

Idén még egy héttel Szenteste előtt is igen bizonytalan a helyzet, ám jelenleg úgy tűnik, elég hideg lesz ahhoz, hogy a lehulló csapadék már a hétvégén is hó formájában hulljon. December 24-én, hétfőn egyelőre szárazabb, hidegebb idő ígérkezik az azt melegező napokhoz képest, de a korábbról megmaradó hó fehérré teheti az ünnepeket. Fagyos időnk lesz, hétfőn napközben is néhány fokkal fagypont alatt alakul a hőmérséklet. Folyamatosan frissülő, karácsonyi előrejelzésünk itt olvasható!

Visszatekintés a korábbi évekre

A 2000 és 2010 közötti periódust vizsgálva országos viszonylatban a 2001-es, 2002-es és 2007-es évet lehetne mindenképp kiemelni, akkor az ország nagy részét ténylegesen hótakaró borította (igaz, 2001-ben a karácsonyt megelőző időszakból megmaradó hó fehérítette ki a tájat). Negatív viszonylatban a 2006-os 2009-es karácsonyt érdemes megemlíteni: előbbi évben ugyanis enyhébb volt az idő, így szitálás, eső formájában hulló csapadék rontotta téliesre vágyó hangulatunkat. 2009-ben pedig éppen karácsonyra fordult hirtelen tavasziasra az idő, az ünnepek előtti időszakban lehullott több centiméter vastag hótakaró pár nap alatt mindenhol elolvadt, az ünnep első napján pedig sok helyen az országban nyárra emlékeztető zivatarok törtek ki, miközben délnyugaton helyenként 20°C fölötti maximum-hőmérsékletet is mértek.

Szerző: Kurunczi Rita, Cséki Gergő
Megjelent: 2012.12.17 10:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Nyaldosta, majd szerda reggelre el is öntötte a víz a rakpartot
Káprázatos karácsonyi búcsú
Ismét egy tavaszias karácsony: 18 fok volt délnyugaton