Széllel érkezik a Karácsony

Szenteste napján hidegfront érkezik, keleten havazás, nyugaton eső valószínű.

Holnap

Kedd délután elsősorban a Dunától nyugatra előbújt a Nap, a hideg éjszakát követően azonban csak 3-4 fokig emelkedett a délutáni hőmérséklet. Az átmeneti jóidő azonban nem tart sokáig, holnap ismét havazhat.

Éjszaka a Dunántúlon felhősödés kezdődik, majd a nap folyamán fokozatosan keleten is beborul az ég, elsősorban nyugaton és a középső országrészben számíthatunk kisebb havazásra, helyenként pár centiméteres friss hó hullhat. A melegebb területeken - így elsősorban az osztrák határon 4-5 fokig enyhülő levegőben a havazás havas esőbe, illetve esőbe fordulhat át. A Kisalföldön a szél megélénkülésére is számíthatunk. A hét második felében fagypont körül alakul a hőmérséklet, a lehullott hótakaró ezért lassan olvadhat.

Viharos szél Szenteste napján

4 nappal a Szenteste előtt a legfrissebb előrejelzések a szombat délelőttre viharos széllel érkező hidegfrontot jeleznek előre. Az északnyugat felől érkező enyhébb levegő az előrejelzett csapadék halmazállapotát bizonytalanná teszi, várhatóan a keleti-északkeleti országrészben esélyes havazás, nyugaton inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Estére már csak a Tiszántúlon számíthatunk csapadékra.

Ugyancsak fehér lehet a Karácsony a hegyekben és a magasabban fekvő területeken, ill. Dél-Dunántúlon, ahol a hét elején 10-15 cm-es hótakaró alakult ki.

Fontosnak tartjuk megjegyezni ugyanakkor, hogy sok helyen néhány tized fok különbség dönthet a Karácsony "fehérségéről", így a legpontosabb prognózist csak az utolsó pillanatokban lehet majd megadni, Karácsonyig így további friss cikkekkel jelentkezünk majd.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.12.20 17:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?