Fehér a táj

A nyugati megyékben a sűrű, zúzmarás köd mellett az alacsonyszintű felhőzetből helyenként hullott a hó.

Az ipari üzemek környezetére jellemző ún. *gyárkémény-effektus miatt Győr ipari parkjában nagyjából 1,5-2 cm vastag hó hullott ma virradóra, amit Boldis Roland (rboldis) észlelőnk fényképezőgépével megörökített és több fotót töltött fel képtárunkba. Fotóit ezúton köszönjük!

 

 

Zalaegerszegen száraz az út, és a táj, de a tőle 5 km-re lévő Bocföldén ilyen táj fogadja az arra járókat. Ennyivel nagyobb a levegő páratartalma. - írja Fumamka Zeg-Ola nevű észlelőnk Zalaegerszegről.

A Nyugat-Dunántúlon sokfelé ködös, zúzmarásan ködös táj fogadja az arra járókat, sőt a köd és az alacsonyszintű felhőzet együtteseként helyenként gyenge hószállingózást figyelnek meg észlelőink.

Nem számíthatunk változásra a következő napokban sem, anticiklon határozza meg hazánk időjárását, a ködös területeken bárhol lehet átmeneti hószállingózás. A gyenge légmozgás, valamint a hőmérsékleti inverzió miatt a légköri átkeveredés minimális lesz, így a felszín közeli légrétegekben a légszennyező anyagok koncentrációja várhatóan tovább fog növekedni, csütörtökön Budapesten forgalomkorlátozás léphet életbe.

*Ipari havazás: Hazánk egy tipikus légköri jelensége a hidegpárna, amikor a levegő a megszokottól eltérően felfelé melegszik: a meleg levegő föléáramlik a hideg levegőnek, így gátolja a talajközeli levegő függőleges irányú öntisztuló mechanizmusait. A szennyezett levegő tehát lent marad, a szilárd szemcsék és a magas páratartalom együttes hatására csapadék képződik. Ez a csapadék szemcsékké összeállva zuhanni kezd a föld felé, és a hőmérséklettől függően szitáló eső, havas eső, hódara vagy nagyobb hópelyhek formájában érnek le.

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2011.11.16 10:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Ködben úszott a Balaton-felvidék
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok