Élő: Fánk alakú repülő csészealjat tesztel a NASA

Megkapta az engedélyt a felszállásra a ballon, nemsokára indul.

Kis Sűrűségű Szuperszónikus Fékezőegység (LDSD) névre hallgató eszközt tesztel a NASA magyar idő szerint szombat este. A kísérlet későbbi Mars misszióknál használatos technológiákat hivatott tesztelni.

Az egységet tervek szerint először 36 kilométer magasra küldik fel egy ballon segítségével (több hasonló ballont eresztettünk fel mi is, legutóbb két hónapja az Index-szel). Ott aztán leválik a ballonról és rakéta segítségével közel 55 kilométer magasságig emelkedik és kezdetét veszi a kísérlet.

A célmagasság elérésekor a szonda várhatóan a hangsebesség 3,8-szorosával, kb. 4600 kilométer/órával fog haladni (ez ötször gyorsabb egy Boeing 737-es átlagos utazósebességénél), ekkor fog beüzemelésre kerülni az újonann kifejlesztett, fánk-alakú, Szuperszónikus Felfújható Aerodinamikus Fékezőegység nevű eszköz, melynek a feladata a sebesség 2,5 Machra, azaz kb. 3000 km/órára csökkentése lesz.

A kísérlet végén egy óriási ejtőernyő segítségével, kb. 40 perc alatt fog az egység a irányított körülmények között a Csendes-óceánba zuhanni.

További információk a NASA oldalán. Az élő videóközvetítés itt látható:

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2014.06.28 19:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Öt ismert aszteroida is elszáguld mellettünk, ebből kettő potenciálisan veszélyes
Megpróbáltunk tojást sütni a forró homokon
Életet vihetett az emberiség a Holdra