Fákat tört, vezetékeket szakított le a légzuhatag Pécsett

Intenzív légzuhatagok csaptak le Pécsre és környékére szerda este. A szélvihar több helyen okozott károkat a környéken.

A megérkező hidegfront hatására látványos szupercellák alakultak ki északnyugaton, melyek Szombathelyt és Győrt is elérték. Eközben délen sem volt eseménytelen az időjárás. A Pécs térségében este 8 után, szinte a semmiből kialakult zivatart intenzív légzuhatagok kísérték.

A vihar a tűzoltóknak is munkát adott. A felhőszakadással és helyenként akár 100 km/h-t elérő széllökésekkel érkező vihar ágakat tört, fákat csavart ki, villanyvezetékeket szakított le a városban és környékén. Kidőlt fák torlaszolták el az 57-es főutat, és az M60-as autópálya előtt is egy úttestre dőlt fa zárt le két sávot. Kozásmislenyben autóra dőlt fa miatt kellett intézkednie a tűzoltóknak olvasható a Katasztrófavédelem oldalán.

Webkamerák: Pécs-Kertváros (ZöldútABC.hu), Kozármisleny (Bo_Villám)

Didoka9 fotója a légzuhatagról

Szafa fotói Villányból

Keresztes József fotója Pécsről

Pécsváradon jégeső is hullott.

Bachmann Balázs fotója Pécsváradról

A légzuhatag (downburst) a zivatarok egyik legveszélyesebb kísérő jelensége. A zivatarfelhőben történő nagyon erős leáramlásról van szó, ami a felszínt elérve rövid ideig tartó, de rendkívül heves szélviharral, gyakran orkán erejű széllökésekkel érkezik, emiatt komoly károkat tudnak okozni.

A légzuhatagok viszonylag lokálisan, egy néhány kilométer sugarú körben fejtik ki károkozó hatásukat. Csapadékkal és szárazon is érkezhetnek.

Borítókép: Szafa

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.07.01 10:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban