Majdnem -20 fok

Hétvégére megnyugodott időjárásunk, ugyanakkor reggelenként kemény mínuszok jönnek. Éjjel majdnem -20 fok is volt.

-19,6 fok Nógrádban (vasárnap 9:05): Vasárnap hajnalban a legalacsonyabb hőmérsékletet a Mihálygergén elhelyezett automatánk mérte, itt -19,6°C-ig csökkent a hőmérséklet, de a Dunántúl nyugati és északi felén is, valamint az északi országrészben több helyen fordult elő -15°C alatti fagy, például Pornóapátiban és Zircen is -18,2°C-ot mutattak hőmérőink.

-14 fok alatt (szombat 8:00): A Kisalföld térségében többfelé rögzítettek automatáink -13 és -14°C közötti értékeket, ám a legalacsonyabbat az osztrák határ mellett, Pornóapátiban található műszer mérte: ott egészen -14.6 fokig csökkent a hőmérséklet.

Az országban mindenütt fagyott és ez napközben is így marad: a legtöbb helyen délután is fagypont alatt marad a hőmérséklet.  

A következő időszakban az eddigieknél már nyugodtabb időre számíthatunk, ugyanakkor elsősorban hétvégén kemény fagyokra kell felkészülnünk. Az a mediterrán ciklon, mely éjjel elsősorban délnyugaton okozott havazást, fokozatosan gyengül, ám ma elsősorban a Dunántúlon és északkeleten még viharos széllökéseket, ezáltal hófúvásokat okozhat. Főként  a délkeleti tájakon továbbra is előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás.

Szombatra aztán a ciklon fokozatosan távolodik térségünkből, ezért mérséklődik a szél, valamint északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Nem véletlen tehát, hogy holnap, de még inkább vasárnap hajnalban az ország egy jelentős részén kemény fagyokra kell felkészülni, elsősorban a derültebb, vastag hóval borított szélcsendes nyugati és északi tájakon igen mélyre, helyenként -15 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, de errefelé egyébként is jellemzőek lesznek a -10 fok alatti értékek. Napközben is fagyos, hideg időre van kilátás, bár főként vasárnap az ország nagy részén már kisüt a Nap, délkeleten maradnak felhős tájak.

Fent: Kukoricza József képe Tiszaderzsről, köszönjük!

A jövő hét elejétől a fagy fokozatosan enged szorításából, hétfőn egy gyenge meleg-, majd hidegfront következtében több helyen is előfordulhat kisebb havazás. Keddtől azonban tovább enyhül az idő, a hét közepére az ország nagy részén jelentősen mérséklődnek az éjszakai fagyok, napközben pedig országszerte pozitív hőmérséklet lesz meghatározó.

Folyamatosan frissülő előrejelzésünket nyomon követhetik itt.

Szerző: Cséki Gergő, Kurunczi Rita, Berceli Balázs
Megjelent: 2013.01.25 10:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Több, mint 10 fokos kontrasztot okoz a front észak és dél között
Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront