Fagy és havazás

Piros hóriasztás Lengyelországban, tomboló tél Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svájcban.

Piros riasztás Lengyelországban

Nem véletlen, hogy a meteoalarm piros riasztást adott ki Lengyelországra, hiszen - ahogyan a bal oldali, 2010. január 9-én, 8:45-kor rögzített radarképen is látszik - zivatarokat megszégyenítő intenzitással (15-30 cm/12 óra) havazik bizonyos régiókban. A széllökések akár a 70 km/h-s sebességet is meghaladhatják, mely erős hófúvásokat okoz, emellett az ország egyes területein ónos eső nehezíti a közlekedést.

Fent, az Alpokban

Svájcban a Szent Gotthárd-hágót és Szent Bernát-hágóhoz vezető útvonalat zárták le pénteken a teherforgalom elől, Közép-Svájcban és Tessinben a teherautókat megállították, külön parkolókba irányították.

 

Fél méteres hó, erős fagy a nyugat-európai szigetországban

A Brit Meteorológia Szolgálat péntek délutáni végeges adatai szerint a hőmérsékleti minimum -22,3 °C volt, ennyit évtizedek óta nem regisztráltak a térségben. A fagyos idő következtében korlátozni kell a földgázellátást is. Az egész országot hó borítja (lásd jobbra, a NASA felvételén), a hó vastagsága többfelé eléri a fél métert. A légi közlekedés továbbra is akadozik, emellett mintegy tízezer iskolában szünetel a tanítás.

Lent, délen

Észak-Spanyolországban a közlekedést fagyott eső és hó nehezíti; Galíciában a nagy mennyiségű hó gyakorlatilag megbénította a forgalmat, számos utat lezártak. Mallorca szigetén szélviharok okoztak nagy pusztítást, Palma de Mallorca kikötőjét a hatalmas hullámok miatt le kellett zárni.

Tombol a tél Franciaországban is

Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék, zömében hó esett, így a kamionforgalom leállítása mellett számos autópályát is lezártak. Többfelé szünetel az oktatás, fennakadások voltak Párizs tömegközlekedésében is, a fővárost Londonnal és Brüsszellel összekötő Eurostar néhány járatát is törölték.

 

Forrás: NASA, EUMETNET, MTI, Index

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.01.09 10:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel