F1 2024: Az időjárás is fontos tényező lehet a Kanadai Nagydíj hétvégéjen

Időnként eshet, és a szél is fújni fog.

Az előttünk álló hétvégén Kanadában folytatódik a Forma-1-es világbajnokság. A montréali Circuit Gilles Villeneuve versenypályára látogat a mezőny, ahol a Kanadai Nagydíj kerül megrendezésre.

A pénteki szabadedzések alatt gyakran takarhatják felhők a napot, csak rövid napos időszakokra van kilátás, és időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak a pálya térségében. A délnyugati szelet a nap folyamán élénk, olykor akár erős lökések is kísérhetik. A tréningek során 22-24 fok körül alakulhat a levegő hőmérséklete, de természetesen egy-egy záport, zivatart követően hirtelen több fokkal hűvösebb is lehet. A pálya felszínének hőmérséklete sem lesz túl magas, mivel gyakran elbújhat a Nap a felhők mögé.

Pályarajz | Térkép forrása: ごひょううべこ

A szombati harmadik szabadedzés idején is sok felhő lesz a pálya fölött, és ekkor is esély mutatkozik arra, hogy kisebb eső, zápor időnként kialakuljon a pálya térségében. Továbbra is élénk lökések kísérhetik a délnyugati szelet. A hőmérséklet 20 fok körül alakulhat, és ekkor sem számíthatnak a csapatok túl magas pályahőmérsékletre.

Az időmérő edzés során is gomolyfelhők tornyosodhatnak a pálya fölött, és csak időnként süthet ki a nap. Futó zápor, zivatar kialakulására ekkor is van esély a térségben. A szél iránya továbbra is délnyugati marad, de élénk, erős széllökések nehezíthetik meg a pilóták dolgát a pálya egyes részein. 17-19 fok körüli hőmérsékletre számíthatnak a csapatok, és továbbra sem fogja a Nap nagyon felmelegíteni az aszfaltot. Ugyanakkor a páratartalom is magas lesz.

Az esős futam 2011-ből | Kép forrása: Mark McArdle

Vasárnap a verseny idején napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és ekkor is esély mutatkozik időnként kisebb záporok kialakulására a térségben. Élénk, erős széllökések kísérhetik a nyugati-délnyugati szelet. A levegő hőmérséklete 20 fok körül alakulhat. A naposabb időszakok ugyanakkor segíthetnek abban, hogy valamelyest melegebb legyen az aszfalt, mint a hétvége korábbi részében.

Borítókép forrása: Jbitte

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.


Jártál már valaha Kanadában?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2024.06.06 14:33


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Milyen időjárás várja a mezőnyt a mexikói magaslaton?
Markáns változás nem jön a héten
Október 23.: gyenge front hoz több felhőt, némi esőt