F1 2023: Kissé szeles nyári idő várja a csapatokat Dzsiddában

A Szaúd-arábiai Nagydíj versenyhétvégéjén időnként élénk lehet a szél a nyári melegben.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: derült idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északnyugati szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 28-30°C

2. szabadedzés:

Időjárás: derült idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északias szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 26-28°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északnyugati szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 28-30°C

Időmérő edzés:

Időjárás: gyengén felhős idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északias szél
Hőmérséklet: 26-28°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: derült idő, csapadék nem várható
Szél: mérsékelt északias szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 26-28°C

Fotó: Tahir mq /Dzsidda/

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A Forma-1 mezőnye az idei szezon második versenyhétvégéjén a Vörös-tenger partjára látogat a szaúd-arábiai Dzsiddába, a Jeddah Street Circuit-re (másik nevén Jeddah Corniche Circuit), ahol egy nagyon gyors utcai pályán rendeznek esti, villanyfényes futamot a Szaúd-arábiai Nagydíjon.

pénteki szabadedzéseken derült, száraz idő várható. A napos időben az első edzésen magas lesz a pálya hőmérséklete, de az edzés második felében már folyamatosan hűlni fog az aszfalt, ahogy egyre alacsonyabban lesz az égen a Nap. A második edzésre már napnyugta után kerül sor, így közel lesz a pálya felszínének hőmérséklete a levegőéhez. A változó pályahőmérsékleti viszonyok változó mértékű gumikopást okozhatnak, illetve a gumik felmelegítésére is hatással lehet. Viszont mindkét edzésen számítania kell a pilótának élénk északi-északnyugati széllökésekre, melyek a pálya egyes részein kissé instabillá tehetik a versenyautókat, valamint némi port is felhordhat a pályára, mely csökkentheti a tapadási viszonyokat.

Fotó: Tahir mq /Dzsidda/

szombati harmadik szabadedzésen, valamint az időmérőn is hasonló időjárási körülményekre számíthatnak a csapatok, mint pénteken, de az időmérőn talán már élénk széllökések nem valószínűek. Így elsősorban a harmadik szabadedzésen lehet még kissé zavaró a szél. Az időmérő ugyanúgy napnyugta után kezdődik, mint a pénteki második szabadedzés. Ilyenkor mindig a második szabadedzés a legmérvadóbb az edzések közül, ugyanis akkor találkozhatnak a csapatok és a pilóták azokkal a hőmérsékleti értékekkel és tapadási viszonyokkal, melyek az időmérőn és a futamon is jelen lehetnek, és fontos szerepet játszhatnak a stratégia kialakításában. Az időmérőn a pálya felszínének hőmérséklete közel lesz az aszfaltéhoz, ami fontos tényező a gumikopás, illetve a gumikímélés szempontjából.

vasárnapi futam is napnyugta után indul, és az időjárási körülmények továbbra is hasonlóak lesznek, nyári meleg várja a csapatokat. A naplemente után rajtoló futamon sem várható csapadék. A pálya hőmérséklete közel lesz majd a levegő hőmérsékletéhez, így fontos tényező lesz, hogy a csapatok mennyire ismerték ki autójukon a gumikopás mértéket. Az élénk északias széllökések a pálya egyes részein a verseny során is ronthatják kissé az autók egyensúlyát.

Borítókép: Joseph Azrak

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.03.15 13:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Nyári meleg, de kissé szeles idő várja a mezőnyt Miamiban
F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
F1 2024: A suzukai tavaszban folytatódik a száguldás