F1 2023: Az esőgumik is előkerülhetnek a Holland Nagydíjon

Zandvoortba érkezik hétvégén a mezőny, ahol a hűvös idő mellett az esővel is számolni kell.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

2. szabadedzés:

Szombat

3. szabadedzés:

Időmérő edzés:

Vasárnap

Futam:

A pálya a magasból | Fotó: Flickr.com

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A Holland Nagydíjjal tér vissza a három hetes szünet után a Forma-1 mezőnye. Az Északi-tenger partján fekvő Zandvoortban azonban nem éppen a legideálisabb időjárási körülményekre kell készülniük a pilótáknak és a csapatoknak.

A térségben egy több középpontú ciklonrendszer határozza meg a hétvége időjárását, ami hűvös, változékony időt hoz majd: gyakran eleredhet az eső, és erős szélre is készülni kell.

Gyenge eső, zápor már a pénteki szabadedzéseken is hullhat és sok felhő lesz az égen. A felhős, hűvös idő miatt alacsony lesz a pálya hőmérséklete akkor is, ha az eső elkerülné a pályát, ami hatással lesz a tapadási viszonyokra.

Szombaton a harmadik szabadedzésen, és az időmérőn is a péntekinél nagyobb eséllyel alakulhat ki csapadék. Zápor, akár zivatar is előfordulhat az erősen felhős, borongós időben, 

egy kiadósabb zuhé is benne van a pakliban,

és persze az is megeshet, hogy éppenhogy elkerüli a csapadék a pályát, illetve a pálya egyik részét fogja csak érinteni. Ráadásul az erős délnyugati szél is megnehezítheti a versenyzők dolgát. Könnyen lehet tehát, hogy elő fognak kerülni az esőgumik, ez pedig a kvalifikáció végeredményére is nagy hatással lehet.

A vasárnapi futamra se kecsegtet sok jóval az időjárás: az erősen gomolyfelhős időben egymás után érhetik el a pálya környékét a záporok, melyek között simán lehetnek olyan cellák, amelyek a pályát is telibe kapják. Könnyen

előfordulhat, hogy száraz körülmények között indul el a verseny, majd egy hirtelen jött zápor a stratégiák újragondolására késztetheti a csapatokat.

Mindent összegezve tehát alapvetően hűvös körülményekre kell felkészülnie a pilótáknak, csapatoknak a hétvége során, és az eső lehetőségével is komolyan kell számolni.

Borítókép: Illusztráció

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.08.24 14:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A napos szombat után pünkösdre visszatérnek a záporok, zivatarok
27-28 fok is lehet délen péntek délután
Nem lesz zavartalan az idei fesztiválszezon kezdete Sopronban