F1 2023: Az áradások miatt elmarad az Emilia-Romagna Nagydíj!

Heves esőzések miatt árvízveszély van a pálya térségében, nem rendezik meg a versenyhétvégét.

FRISS: Szerdán kora délután hivatalosan is bejelentették, hogy

elmarad az Emilia-Romagna Nagydíj teljes versenyhétvégéje

— olvasható a Motorsport.com oldalán a Forma-1 hivatalos Twitter oldalára hivatkozva.

Erre a lépésre azért volt szükség, mert az elmúlt napok heves esőzései miatt árvizek sújtják a térséget, így nem lehetséges a versenyhétvége biztonságos lebonyolítása, illetve most minden segítség a régió településeire és városaira összpontosul.

Korábban: Elkészítettük a nagydíj hétvégéjének menetrendje szerint az időjárás-előrejelzést, de ez már csak a "mi lett volna, ha" kategóriába kerül át.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős-borult idő, időnként kisebb eső előfordulhat
Szél: mérsékelt keleties szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 18-20°C

2. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős-borult idő, időnként kisebb eső előfordulhat
Szél: élénk keleties szél
Hőmérséklet: 17-19°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős-borult idő, időnként eső előfordulhat
Szél: élénk északkeleti szél
Hőmérséklet: 17-19°C

Időmérő edzés:

Időjárás: erősen felhős-borult idő, időnként eső előfordulhat
Szél: élénk keleties szél
Hőmérséklet: 18-20°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: változóan-erősen felhős idő, időnként egy-egy zápor kialakulhat
Szél: mérsékelt keleties szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 22-24°C

Pályarajz | ごひょううべこ grafikája

Milyen hatással lehetett volna az időjárás a versenyhétvége alakulására?

Ezen a hétvégén az olaszországi Imolában rendezték volna meg az Emilia-Romagna Nagydíjat.

Az elmúlt időszak heves esőzései miatt a térségben árvizek alakultak ki,

emiatt legalább szerda estig vörös riasztás van érvényben a régióban. Ez érinti a pálya környéki utakat, valamint magát a versenypályát is — számoltak be a hírportálok az eseményekről egybehangzóan.

Több utat lezártak, a pályáról kedden mindenkit elküldtek áradásveszély miatt, és a szerdai napon sem mehet senki a pályára, így eléggé késésben vannak az előkészületi munkálatok. Ugyanakkor a pálya több része, kiszolgálóegysége is víz alá került. Bár a következő napok már nem hoznak olyan heves esőzéseket a térségbe, mint az elmúlt időszak, a kialakult helyzet miatt a versenyhétvége elhalasztása mellett döntöttek. De most nézzük, hogy az eredeti menetrend szerint milyen időjárás várt volna a csapatokra.

A pénteki szabadedzések kiírt időpontjában felhős, borongós időre van kilátás, időnként eső is előfordulhat, emiatt előkerülhettek volna a vizes pályára alkalmas abroncsok a garázsból. Viszont olyan periódusok is lehetnek, mikor száraz maradhat a pálya. Minden időjárási körülmény között érdemes lett volna a pilótáknak a pályára hajtani, ugyanis a hétvége további része sem lesz unalmas időjárás szempontjából.

Az alacsony pályahőmérséklet és a korábbi napok heves esőzései miatt a pálya meglehetősen csúszós lehetett volna, és az abroncsok felmelegítése is nehezebb lett volna ilyenkor. Az élénk keleties széllökések a pálya egyes részein kissé instabillá tehették volna a versenyautókat.

Illusztráció | Fotó: Daniele Costantini

Szombaton a harmadik szabadedzés és az időmérő kiírt időpontjában is hasonló helyzetre számíthattak volna a csapatok, mint pénteken. Időnként eső elérheti a pálya térségét, emiatt újra használatba kerülhettek volna a vizes pályára alkalmas gumik. Valamint ezen a napon sem lesz magas a pálya felszínének hőmérséklete, így ismét alacsony tapadási viszonyok mellett körözhettek volna a pilóták. Probléma adódhatott volna ismét a gumik felmelegítésével, még akkor is, ha száraz maradt volna az aszfalt, ami hatással lehetett volna az időmérő végeredményére is.

Ezen a napon is számítania kellett volna a pilótáknak élénk keleti-északkeleti széllökésekre, így a pálya egyes részein kissé instabillá válhattak volna a versenyautók.

Vasárnap a verseny eredetileg kiírt időpontjában már időnként kisüthet a nap, emiatt a pálya felszínének hőmérséklete is magasabb lehet, mint a hétvége korábbi részében, így javulhattak volna a tapadási viszonyok száraz körülmények között, valamint a gumik is könnyebben kerülhettek volna megfelelő működési tartományba. Viszont ezen a napon is esély mutatkozik arra, hogy időként egy-egy zápor kialakuljon a pálya térségében, így nem lehet kizárni, hogy a vizes pályára alkalmas gumik valamelyike is előkerülhetett volna a futam során. Egy ilyen átmeneti zápor akár jelentősen befolyásolhatta volna a futam végkimenetelét.

Az élénk keleties széllökések pedig ezen a napon is okozhattak volna némi egyensúlyi problémát a pálya bizonyos szakaszain.

Borítókép forrása: Monia Mascagni

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.05.17 12:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Vasárnapra romolhat el az idő Imolában
Akár trükkös is lehet az utolsó szakasz a Tour de Hongrie-n
Ilyen időjárásra számíthat a Tour de Hongrie mezőnye Budapesten