F1 2023: A fülledt szingapúri éjszakában folytatódik a száguldás

A magas páratartalom sokat kivehet a pilótákból, és néha egy-egy zápor is megkörnyékezheti a pályát.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős idő, csapadéknak kicsi az esélye
Szél: mérsékelt délkeleti szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 31-33°C

2. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős idő, csapadék nem valószínű
Szél: mérsékelt délkeleti szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 28-30°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: közepesen-erősen felhős idő, időnként esély mutatkozik egy-egy zápor kialakulására
Szél: mérsékelt délkeleti szél
Hőmérséklet: 30-32°C

Időmérő edzés:

Időjárás: közepesen felhős idő, csapadék nem valószínű
Szél: mérsékelt délkeleti szél
Hőmérséklet: 28-30°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: közepesen felhős idő, csapadéknak kicsi az esélye, de a futam előtti órákban előfordulhat futó zápor
Szél: mérsékelt délkeleti szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 28-30°C

A szingapúri célegyenes és az első néhány kanyar | Fotó: Morio

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A következő versenyhétvégére Szingapúrban kerül sor a Singapore Street Circuit utcai pályán. Egy éjszakai verseny következik. A meleg időjárás mellett a páratartalom is nagyon magas lesz a versenyhétvége során, ami sokat kivehet a pilótákból.

A pénteki első szabadedzésen csapadéknak kicsi az esélye, így száraz pálya fogadhatja a pilótákat. A pálya felszínének hőmérséklete folyamatosan csökkeni fog, a végére már közel lehet a levegőéhez, mivel nem sokkal napnyugta előtt kezdődik a tréning. Így fontos lesz, hogy a gumik milyen mértékben tudnak üzemi hőmérsékletre melegedni, valamint milyen lesz a gumikopás mértéke. Ugyanakkor még poros lehet a pálya, ami szintén csökkentheti a tapadási viszonyokat. A második szabadedzésre már sötétedés után kerül sor, így az aszfalt hőmérséklete szinte azonos lesz a levegőével. Csapadék nem valószínű, bár ekkor is még csúszós lehet a pálya. Időnként előfordulhatnak ezen a napon élénk délkeleti széllökések, melyek a pálya egyes részein kissé csökkenthetik a versenyautók egyensúlyát.

Szombaton a harmadik szabadedzésen van esély rá,

hogy időnként egy-egy zápor kialakuljon a pálya térségében,

így ebben az esetben rosszak lehetnek a tapadási viszonyok. Egy kicsúszás könnyen autótöréssel is járhat, ami akár megpecsételheti az adott pilóta sorsát is a hétvége további részére. Ha viszont száraz maradna a pálya, akkor a gumikopás mértéke lehet fontos tényező, mivel a harmadik tréning kevéssel napnyugta előtt kezdődik, így a pálya hőmérséklete közel lesz a levegőéhez. A szél várhatóan nem lesz befolyásoló tényező.

A szingapúri boxutca | Fotó: Morio

Az időmérő edzésen csapadék nem valószínű,

így száraz pályán dőlhet el a rajtsorrend. A körülmények hasonlóak lesznek, mint a pénteki második edzés során, így az aszfalt hőmérséklete közel lesz a levegő hőmérsékletéhez, így a tapadási viszonyok fontos szerepet játszhatnak. A szél viszont várhatóan mérsékelt marad, így ez nem lesz befolyásoló tényező.

Vasárnap a verseny idején csapadéknak kicsi az esélye, de a verseny előtti órákban előfordulhat egy-egy futó zápor a pálya térségében.

Emiatt előfordulhat az is, hogy a rajtnál még helyenként kissé vizes lehet a pálya. Ez megtréfálhatja a mezőnyt az első körökben. Viszont a verseny során esőnek, zápornak kicsi az esélye, így száraz pályán futhatják a verseny további részét. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a rajt előtti órákban a záporok elkerülik a pályát, így a rajtnál is száraz lesz az aszfalt. A rajtra már sötétedés után kerül sor, így az aszfalt hőmérséklete szinte azonos lesz a levegőével a verseny során, ami fontos tényező lehet a tapadási viszonyok és a gumik viselkedése szempontjából. A futam során egy-egy élénk széllökés ugyanakkor okozhat némi stabilitási problémát a pálya egyes részein.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Erwin Soo

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.09.13 16:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Nem lesz zavartalan az idei fesztiválszezon kezdete Sopronban
F1 2024: Vasárnapra romolhat el az idő Imolában
Gyönyörű májusi idővel indul a hét, az esőre még várni kell