F1 2022: Fog-e esni az eső az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén?

Vajon az időjárás mennyire szólhat bele a melbourne-i Albert Parkban a versenyhétvége alakulásába?

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: változóan napos-felhős idő, csapadék nem valószínű
Szél: gyenge délies szél
Hőmérséklet: 21-23°C

2. szabadedzés:

Időjárás: változóan napos-felhős idő, csapadéknak kicsi az esélye
Szél: gyenge, mérsékelt délies szél
Hőmérséklet: 22-24°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős idő, csapadék nem valószínű
Szél: mérsékelt északias szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 24-26°C

Időmérő edzés:

Időjárás: változóan felhős-napos idő, csapadéknak kicsi az esélye
Szél: mérsékelt északias szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 25-27°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: változóan, erősen felhős idő, csak kis eséllyel fordulhat elő kisebb eső
Szél: mérsékelt északnyugati szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 26-28°C

Kép forrása: Flickr.com

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

Pár év kihagyás után visszatér a Forma-1 mezőnye Ausztráliába, a melbourne-i Albert Parkba. A pálya kisebb ráncfelvarráson esett át, pár helyen módosítottak a vonalvezetésen, hogy több előzési lehetőséget nyújtson, valamint ezáltal több lett a padlógázas szakasz, így gyorsabbá is vált a pálya. Az új aszfaltréteg pedig nagyon sima lett, emiatt csúszósabb is.

A pénteki szabadedzéseken a változóan napos-felhős időben a pálya felszínének hőmérséklete folyamatosan ingadozhat, a napos időben magasabb, a felhősebb időszakokban alacsonyabb lehet. Az új, sima aszfalt miatt pedig alacsony lesz a tapadás, emiatt pedig csúszkálhatnak a versenyautók, és ugyebár még az idei évre fejlesztett új abroncsokat sem ismerték ki teljesen a csapatok, így azok felmelegítésével is küzdhetnek a pilóták. Csapadéknak csak a második edzésen van kis esélye,

de a jelenlegi számítások szerint nem valószínű, hogy esne.

Viszont, ha egy kis eső megérkezne, akkor az még csúszósabbá tenné a pálya felszínét, és tovább rontaná az amúgy is alacsony tapadási viszonyokat. A szél nem lesz jelentős, így az nem lesz befolyásoló tényező.

Szombaton a harmadik szabadedzésen, valamint az időmérőn is gyakran takarhatják felhők a napot, de csak kis esély mutatkozik ezen a napon is egy kis esőre az időmérő környékén. A tapadási viszonyok a gumizódásnak köszönhetően javulhatnak, de még mindig kicsit csúszós lehet a pálya felszíne, valamint a hőmérséklete sem lesz nagyon magas a több felhő miatt, pedig nyárias melegre számíthatnak a csapatok. Ha pedig egy kis eső megérkezne az időmérőre, akkor az megkavarhatná a csapatok stratégiáit, és ismét csúszósabbá válhatnak a körülmények.

Viszont a jelenlegi számítások szerint ennek kicsi az esélye.

Erre a napra megváltozik a szélirány, északiasra fordul a szél, és ezen a napon már előfordulhatnak élénk széllökések is, melyek a pálya egyes részein stabilitási problémákat okozhatnak.

Kép forrása: Pixabay.com

Vasárnap a futam idején is gyakran takarhatják felhők a napot, így a pálya hőmérséklete nem lesz nagyon magas a nyári meleg ellenére, emiatt a gumik felmelegítésével ismét adódhatnak kisebb problémák, melyhez a sima aszfaltfelszín is hozzájárulhat.

A jelenlegi számítások szerint csak kis esély mutatkozik a futam idején csapadékra,

így valószínűleg az esőgumik a boxban maradhatnak. De ha mégis előfordulna kisebb eső, akkor az megint jelentősen leronthatja a tapadási viszonyokat, megnő a kicsúszás veszélye, valamint boríthatja a stratégiákat is. Az északnyugati szelet a verseny alatt élénk széllökések kísérhetik, melyek kissé intsabillá tehetik a versenyautókat a pálya egyes részein.

Borítókép forrása: Wikimedia Commons

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.04.06 13:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
F1 2024: Nyári meleg, de kissé szeles idő várja a mezőnyt Miamiban
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban