F1 2020: Hidegörvény kavarja meg a Hungaroring időjárását

Hazánkban a Hungaroringen folytatódik a száguldás, de az időjárás is tartogathat izgalmakat.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: felhős idő, nagy esély mutatkozik esőre
Szél: mérsékelt északias szél
Hőmérséklet: 18-20°C

2. szabadedzés:

Időjárás: felhős idő, nagy esély mutatkozik esőre
Szél: mérsékelt északias szél
Hőmérséklet: 19-21°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: felhős idő, egy-egy futó zápor előfordulhat
Szél: gyenge északnyugati szél
Hőmérséklet: 22-24°C

Időmérő edzés:

Időjárás: felhős idő, egy-egy zápor kis eséllyel előfordulhat
Szél: gyenge nyugati szél
Hőmérséklet: 24-26°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: változóan-erősen felhős idő, csapadéknak kicsi az esélye
Szél: gyenge keleti szél
Hőmérséklet: 24-26°C

Kép forrása: Wikipedia

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

Az év harmadik versenyhétvégéjére idén hazánkban, a Hungaroringen kerül sor. Sokszor hőség fogadja itt a csapatokat, de vannak évek, mikor az időjárás mozgalmasabb. A jelenlegi számítások szerint ez a hétvége az utóbbiak közé fog tartozni egy magassági hidegörvény hatására. A pénteki szabadedzéseken felhős időre van kilátás, és a mostani számítások szerint nagy esély mutatkozik arra, hogy a

gyakorlások ideje alatt részben, vagy egészben essen az eső.

A levegő hőmérséklete sem lesz magas, így az aszfalt hőmérséklete is nagyjából megegyezhet majd a levegő hőmérsékletével. Ez azt jelenti, hogy ha nem esne az eső, akkor is alacsony lenne a pályahőmérséklet, így csúszós lenne a pálya, esős körülmények között pedig még nagyobb lehet a kicsúszás veszélye. Ugyanakkor a gumik is lassabban melegedhetnek fel, bár ezen a Hungaroring kanyargós pályavezetése valamelyest javíthat. Általában mérsékelt lehet a légmozgás, de egy-egy élénk széllökés előfordulhat, ami ronthatja az autók egyensúlyát. Így a csapatoknak mérlegelniük kell, hogy vizes körülmények között mennyit és melyik típusú esőgumin lesznek a pályán, mennyi kockázatot vállalnak.

Szombaton is sok felhő lesz a Hungaroring felett, de már csak időszakosan fordulhat elő egy-egy futó zápor, így ezen a napon már több esély mutatkozik a száraz pályán történő gyakorlásra a harmadik szabadedzésen. Bár egy-egy zápor elérheti a pálya térségét, így vizes időszakok is előfordulhatnak, amit a csapatok egy része a garázsban tölthet. Ezen a napon már melegebb lehet, és a napos időszakok miatt is magasabb lehet a pálya hőmérséklete a péntekihez képest, de még mindig nem fogja elérni a Hungaringen megszokott értékeket. Emellett a pénteki csapadék miatt a pálya felgumizódása is csak ezen a napon kezdődhet el, így meglehetősen csúszós lehet az aszfalt.

Az időmérő edzésen is hasonló körülmények lehetnek, mint a harmadik szabadedzésen, tehát felhős marad az idő, a levegő hőmérséklete is csak pár fokkal lehet magasabb, így az aszfalt hőmérséklete sem lesz valószínűleg az optimális tartományban. Ugyanakkor

nem kizárt, hogy az időmérőt egy-egy futó zápor megzavarhatja,

ami befolyásolhatja a gyorsköröket, így a csapatoknak ezzel is számolniuk kell, hogy mikor engedik ki a pilótákat a boxból. Egy rossz időzítés az időmérő végét is jelentheti az adott versenyzőnek.

Kép forrása: Youtube/FORMULA 1

Vasárnap a verseny idején már csak kicsi az esély csapadékra, bár a nagy időtávlat miatt a felettünk tartózkodó hidegörvény még okozhat némi változást az időjárásban.

A jelenlegi számítások szerint jó esély mutatkozik a száraz pályás futamra,

időnként a nap is kisüthet, így a pálya hőmérséklet akár 40 fok körüli is lehet. Ez és a kanyargós pályavonal segíthet majd a gumik gyors felmelegítésében. Nem várható jelentős szél sem, ami ronthatná az autók egyensúlyát. Bár csapadékra kicsi az esély, de ez az érték nem nulla, így egy arra tévedt futó zápor akár meg is zavarhatja a versenyt, ha váltani kellene száraz pályás gumikról interekre, netán esőgumikra.

Borítókép forrása: Wikipedia

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2020.07.15 20:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Jövő hét végétől térhet vissza a meleg