F1 2019: Nem várja strandidő a mezőnyt a Fekete-tenger partján

Szocsiban versenyez a mezőny az előttünk álló versenyhétvégén, de időnként az esernyőkre is szükség lehet az Orosz Nagydíjon.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős, nem valószínű csapadék
Szél: gyenge déli szél
Hőmérséklet: 21-23°C

2. szabadedzés:

Időjárás: közepesen felhős, nem valószínű csapadék
Szél: gyenge északnyugati szél
Hőmérséklet: 22-24°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: csapadékos idő valószínű, záporok, zivatarok kialakulhatnak
Szél: mérsékelt északnyugati szél
Hőmérséklet: 19-21°C

Időmérő edzés:

Időjárás: felhős idő, gyenge eső időnként előfordulhat
Szél: gyenge északnyugati szél
Hőmérséklet: 19-21°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: közepesen felhős idő, csak minimális esély mutatkozik csapadékra
Szél: gyenge déli szél
Hőmérséklet: 20-22°C

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A jelenlegi számítások szerint az Orosz Nagydíj pénteki napján nem valószínű csapadék a szabadedzések alatt, így száraz, változóan napos-felhős időben körözhetnek a pilóták. A napos időszakok miatt az aszfalt hőmérséklete az első edzésen 35, a másodikon pedig 40 fok köré, illetve fölé emelkedhet. Az egyre melegebb aszfalt jó hatással lesz a gumik tapadására, de kezdetben még csúszós lehet a pálya felszíne, amíg a pilóták kellő mennyiségű kört meg nem tesznek, amivel a poros réteget letakarítják.

Forrás: Racingcircuits.info

Szombatra változhat a helyzet, ugyanis

csapadékos idő valószínű a nap első felében,

így a harmadik szabadedzés ideje alatt számítani kell záporokra, esetleg zivatar kialakulására is. Ez nagyban befolyásolja majd a tréningen való aktivitást, ugyanis a vizes körülmények között, illetve az alacsony pályahőmérsékletből eredő tapadáshiány miatt könnyen kicsúszhatnak a versenyzők, ami kihatással lehet az időmérőjükre, illetve a versenyükre is, ugyanis sok helyen közel vannak a falak és a korlátok a pálya mellett.

Az időmérő edzésre csökkenhet a csapadékhajlam,

csak időnként fordulhat elő gyenge eső. Ugyanakkor a nap első felében hullott csapadék nem biztos, hogy felszárad az időmérő kezdetére, ezt nagyban befolyásolja, hogy mennyi idővel a kezdés előtt szűnik meg a csapadék, ha egyáltalán teljesen eláll. Emiatt a kvalifikáció első részében trükkös körülmények előfordulhatnak a pálya állapota miatt, mely azt is befolyásolhatja, hogy milyen gumikkal lehet majd kihajtani a boxból. Természetesen, ha nem érkezik több csapadék, és szárad a pálya, akkor a legkésőbb futott körök lehetnek a legjobbak az egyes időmérős szakaszokban. De ha időközben elkezdene cseperegni az eső, vagy csak akár gyengén esni, az újra azt eredményezhetné, hogy már nem lehetne javítani a köridőkön. Az időjárási körülmények tehát megnehezíthetik ezen a napon a stratégák és a pilóták dolgát.

Forrás: F1destinations.com

A mostani számítások szerint vasárnap a

futam nagy valószínűséggel száraz körülmények között zajlik majd,

csak minimális esély mutatkozik csapadékra. A változóan felhős-napos időben a pálya hőmérséklete 30-35 fok köré melegedhet, ez a napsütéses órák hosszától függ majd elsősorban. A tapadás a szombati csapadékos idő és a 40 fok alatti pályahőmérséklet miatt valószínűleg nem lesz a legoptimálisabb. Ugyanakkor, ha mégis előfordulna kevés csapadék, amire minimális az esély, akkor az intenzitástól függően ismét a különféle stratégiák kerülhetnek előtérbe, hogy szükséges lesz-e váltani átmeneti esőgumikra, vagy még elbírják a körülményeket a slick gumik. Ebben az esetben a pályahőmérséklet is csökkenne, így a tapadási viszonyok is romlanának.

Borítókép: Formula1.com

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2019.09.25 15:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Jövő hét végétől térhet vissza a meleg