F1 2019: Milyen időjárás várható a szezonnyitó hétvégén?

Új cikksorozatunkban a Forma-1 versenyhétvégéinek várható időjárását vizsgáljuk meg. A hétvégén Ausztráliában kezdődik az idei szezon.

Az időjárás a Forma-1 világában is fontos szerepet játszó tényező, ami a futamok kimenetele szempontjából gyakran sorsdöntő tud lenni. Egy esős futam például könnyen felboríthatja az erőviszonyokat a pályán, de a tikkasztó hőség, és a viharos szél is befolyásolhatja a csapatok versenystratégiáját. Most a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj hétvégéjének várható időjárását foglaljuk össze röviden, és szót ejtünk annak pályakörülményekre gyakorolt hatásairól.

Ahogyan tavaly, úgy idén is száraz időjárási körülményekre van kilátás. A pénteki szabadedzések idején többnyire napos, csapadékmentes idő várható Melbourne környékén, 20-23 fokos maximumokkal. A déli szelet élénk lökések kísérhetik.

A szombati szabadedzés, és az időmérő edzés során napos, meleg idő ígérkezik. A hőmérséklet 29-30 fok körül tetőzhet. A térségben eső, zápor kialakulása nem valószínű. A változó irányú szél mérsékelt erejű lehet.

Vasárnap, a verseny időpontjában a legfrissebb számítások szerint több felhő lehet az égen, de gyenge zápor csak kis eséllyel alakulhat ki a pálya térségében. A csúcshőmérséklet 25-27 fok körül tetőzhet. A szél déli-délnyugati irányú lehet élénk (30-35 km/h) lökésekkel kísérve.

A GFS felhőzet/csapadék és felszíni hőmérsékleti előrejelzései a vasárnapi futam idejére. Látható, hogy a csapadékot adó frontok elkerülik Melbourne környékét. Forrás: Meteociel.fr

Hogyan befolyásolhatják ezek a körülmények a felkészülést, az időmérőt, valamint a versenyt?

A pénteki szabadedzéseken minden csapat próbálja megtalálni az ideális beállításokat az autón. A napos idő hatással van az aszfalt hőmérsékletére is. A célegyenesben, ahol folyamatosan éri a nap a versenypályát, akár 35-40 fok is lehet az aszfalt hőmérséklete, viszont a pálya egyes részein "foltokban" fák adnak árnyékot, így ott az árnyékos-napos részek váltakozásával hol melegebb, hol kevésbé meleg aszfaltrészekkel találkozhatnak a versenyzők, mely kis mértékben befolyásolja az abroncsok tapadási és kopási viszonyait. Az élénk déli széllökések pedig a féktávokon tréfálhatják meg kissé a versenyzők felkészülését.

Szombaton a 3. szabadedzésen a pálya hőmérséklete már több szakaszon is elérheti a 40 fokot, az időmérőn pedig akár 45 fok köré is hevülhet a tartósan napos részeken, mely jó tapadást biztosít mindegyik gumikeveréken, de kissé növeli a gumikopás mértékét is. Ugyanakkor itt is figyelembe kell venni az árnyékosabb részeket, ahol 40 fok körül maradhat az aszfalt hőmérséklete. A szél nem lesz jelentős, így a versenyautók stabilitását ez nem fogja befolyásolni.

Kép forrása: Formula1.com

Vasárnap a meleg idő ellenére már több felhő lehet az égen, emiatt a nap sem fogja folymatosan tűzni az aszfaltot, így várhatóan a hőmérséklete 40 fok közelében tetőzhet, majd ahogy a verseny folyamán haladunk a napnyugta felé, úgy kis mértékben folyamatos csökkenni fog a pálya hőmérséklete.

Zápor kialakulásának csak kicsi az esélye, így várhatóan ez nem fogja befolyásolni a futamot, de ha mégis kialakulna, az is előfordulhat, hogy a pálya egyik részét gyenge zápor áztatja, melynek köszönhetően csökken az aszfalt hőmérséklete, másrészt a csapatoknak arról is dönteniük kell, hogy átmeneti esős gumikra váltanak-e, vagy sem. Ez persze egy olyan stratégiai döntésre kényszerítené a csapatokat, mely a verseny végkimenetelét is befolyásolhatja. De fontos kiemelni, hogy ennek a forgatókönyvnek a jelenlegi számítások szerint csak nagyon kicsi az esélye. Az élénk széllökések viszont befolyásolhatják kissé az autók viselkedését, mely elsősorban a féktávokon érvényesülhet.

Borítókép: Youtube/FORMULA1

Szerző: Varga Sándor, Berceli Balázs
Megjelent: 2019.03.12 15:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Nyári meleg, de kissé szeles idő várja a mezőnyt Miamiban
F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
F1 2024: A suzukai tavaszban folytatódik a száguldás