F1 2019: Milyen arcát mutatja az időjárás a Hungaroringen?

A hétvégén Magyarországon versenyzik a Forma-1 mezőnye, de vajon milyen időjárás fogadja a csapatokat a Hungaroringen?

Csütörtöki Boxutca látogatás (16:15h - 18:15h)

Időjárás: közepesen felhős, csapadék nem valószínű
Szél: mérsékelt északnyugati szél élénk lökésekkel
Hőmérséklet: 30-32°C

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés (11:00h - 12:30h):

Időjárás: erősen felhős, legfeljebb az edzés végefelé érkezhet a pálya térségébe futó zápor
Szél: mérsékelt északnyugati szél
Hőmérséklet: 26-29°C

2. szabadedzés (15:00h - 16:30h):

Időjárás: erősen felhős, előfordulhat kis eséllyel egy-egy átmeneti futó zápor a pálya térségében
Szél: mérsékelt északnyugati szél
Hőmérséklet: 28-30°C

Szombat

3. szabadedzés (12:00h - 13:00h):

Időjárás: közepesen felhős, csapadékmentes
Szél: mérsékelt északi szél
Hőmérséklet: 25-27°C

Időmérő edzés (kezdés: 15:00h):

Időjárás: erősen felhős, esély mutatkozik átmenetileg egy-egy futó zápor, esetleg zivatar kialakulására
Szél: élénk északnyugati szél
Hőmérséklet: 26-28°C

Vasárnap

Futam (rajt: 15:10h):

Időjárás: közepesen felhős, minimális esély mutatkozik egy-egy futó zápor kialakulására
Szél: mérsékelt északnyugati szél egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 25-27°C

Kép forrása: Lobu.hu

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A pénteki szabadezdések alkalmával gyakran lesz erősen felhős az ég, viszont az edzések nagy részében száraz időre van kilátás, azonban az első tréning végefelé a pálya térségét egy-egy futó zápor elérheti, illetve a második edzésen is előfordulhat kis eséllyel egy-egy futó zápor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pálya egyes részei, vagy egésze biztosan elázna, mivel ezek lokális, kis területet érintő jelenségek lesznek. Azonban, ha vizessé válik a pálya, a csapatoknak dönteniük kell, hogy kockáztatnak vizes körülmények között, vagy inkább a boxban kivárják, még a pálya részben, vagy egészben felszárad. A pálya hőmérséklete a sok felhő miatt valószínűleg nem fogja meghaladni a 40 fokot, annak ellenére sem, hogy a levegő délutánra akár 30 fok köré is melegedhet. Mivel a Hungaroring felszíne gyakran poros, ezért ezen a napon még sok pilóta küzdhet a kellő mértékű tapadás megtalálásával.

Szombaton a harmadik szabadedzés idején már többet süthet a nap, így az aszfalt hőmérséklete már elérheti a 40 fokot, ami segít a gumik felmelegítésében, illetve a jobb tapadás elérésében. Az időmérő edzésen ismét felhősebb lehet az ég, és némi esély mutatkozik arra, hogy a kvalifikáció ideje alatt egy-egy zápor, esetleg zivatar elérje a pálya térségét. Ezzel együtt természetesen a pálya felszíne is hűlne. Itt ismét ki kell hangsúlyozni, hogy ezek lokális jelenségek, így ezek a cellák akár a pálya mellett is elhaladhatnak az aszfaltot szárazon hagyva. Viszont ha a pálya felett száguld keresztül egy ilyen cella, az nagy fejtörést okozhat a csapatok számára, ugyanis egy rosszkor időzített gyorskör az időmérő edzés végét is jelentheti, ahogy egyre vizesebbé válik a pálya. Amennyiben pedig száradásnak indulna a pálya felszíne, úgy kellene megtalálniuk a váltópontot az eső, az intermediate és a száraz pályás gumik között. Az élénk északnyugati szél pedig a célegyenesben szembeszélként fog jelentkezni, mely a célegyenes végén nagyobb leszorítőerőt tud generálni, így rövidebb féktávot is vehetnek a pilóták, viszont ugyanakkor kissé túlkormányzottá is válhat az autó.

A verseny alatt napos-felhős időre számíthatunk, így a pálya hőmérséklete ismét megközelítheti, vagy akár el is érheti a 40 fokot, mely segíthet a megfelelő tapadás elérésében. Csapadékra minimális esély mutatkozik csak, de nem lehet kizárni, hogy a verseny ideje alatt egy-egy zápor elérje a pálya térségét. Ebben az esetben ismét fel lenne adva a lecke a csapatok számára a gumiválasztást illetően, valamint akár a mezőnybeli sorrendet is megkavarhatja. Az időnként jelentkező északnyugati élénk széllökések ismét a célegyenes végén hathatnak az autók viselkedésére, hasonlóképp, mint a szombati napon.

Borítókép: Hungaroring

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2019.07.31 15:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

F1 2024: Nyári meleg, de kissé szeles idő várja a mezőnyt Miamiban
Záporokkal tarkított napok jönnek, néhol az ég is megdörrenhet
F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe