Ezért temette be a hó Görögországot és Törökországot

A Görögországot és Törökországot sújtó extrém havazások meteorológiai hátteréről röviden.

Elképesztő fotók járták be a napokban az internetet a Görögországot és Törökországot sújtó hatalmas havazásokról, a havas mediterrán tengerpartokról. Az elsőre szürreálisnak ható felvételekre azonban van meteorológiai magyarázat, jó például szolgálnak arra, hogy mi történik akkor, amikor a kontinentális eredetű fagyos légtömeg, találkozik a mediterráneum nedves, enyhébb légtömegével. 

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű és nagyon hideg légtömeg zúdult le észak, északkelet felől a mediterrán térségre, ami az Elpis névre keresztelt ciklon születését eredményezte. Elpis kelet felé vonulva többfelé okozott havazást a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében, ám a havazásnak még korán sem volt vége. A hideg levegőnek még bőven volt utánpótlása, ami a Fekete-tenger és az Égei-tenger fölé érve a "sea-effect"-nek nevezett meteorológiai jelenséget idézte elő. Ennek lényege, hogy a melegebb tengerfelszín fölé érő hideg levegő miatt labilizálódik a légkör alsó része, ami gomolyfelhő-képződéshez, azokból pedig hózáporok, hózivatarok kialakulásához vezet.

Jól kivehető a lezúduló fagyos légtömeg az ECMWF 850 hPa-os (kb. 1500 méteres) szintre vonatkozó hőmérsékleti térképén. (Forrás: WXCharts.com)

A viharos szél miatt a tengerfelszín nem tudott lehűlni, ez pedig hosszú ideig biztosította a kellő légköri labilitást a hózáporok és hózivatarok kialakulásához. A nagy alacsony szintű labilitásnak köszönhetően jöttek létre a víztölcsérek is Androsz és Szkopelosz partjainál. A hózáporok, hózivatarok intenzitását a partmenti területek domborzata is könnyen felerősítheti, ilyenkor rövid idő alatt rendkívüli hómennyiség képes lehullani egy viszonylag szűk sávban. Emiatt havazódott be Törökország északi partvidéke és Isztambul, valamint az Égei-tenger több szigete (Tínosz, Androsz) és Athén környéke is.

Fotó: Barış Memiş (Isztambul)

Fotó: Θανάσης Κουρουμπέτσης (Athén térsége)

Fotó: Dimitris Klapanaras

Az óriási, 20-30 centit elérő hótakaró megbénította Athén környékét. Több helyen leállt a közlekedés, iskoláka kellett bezárni. A hőmérséklet is mélyre zuhant, Görögország egyes tájain -10 fok alá hűlt a levegő. Kedd hajnalban az ország északi pontján fekvő Florinában -17,3 fokot mértek. Isztambul repülőterét is vastag hó fedte be, egyes járatok majdnem egy napos késéssel tudtak csak felszállni. A török főváros közlekedésében is komoly fennakadásokat okozott az extrém havazás.

Borítókép: Θανάσης Κουρουμπέτσης

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.01.25 16:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fagyott ma reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Még egy fagyos reggel