Ezért ne etessük a vízimadarakat

Megbetegíthetjük, akár röpképtelenné is tehetjük őket. Hiába cuki egy kis kacsa vagy hattyú, ne etessük inkább!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a mai napon adta ki sajtóközleményét, melyben egy igen fontos dologra hívják fel az emberek figyelmét: a vízimadarak etetésének veszélyeire. Bár mindenkiben az a gondolat él, hogy ugyan, mi történhet, ha ezt a cuki kis kacsát megetetem egy kis kenyérrel - de higgyük el, akár röpképtelenné is tehetjük az állatot.

Ne aggódjunk, találnak maguknak élelmet | Fotó: Sz.Tünde

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek sajnos nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de veszélyes is. Az állatokat könnyen bajba sodorhatjuk e tevékenységgel, ezért a MME arra kéri a víz mellett sétálókat, kirándulókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a
vízimadarakat.

Érkezőfélben a hattyú család - őket sem érdemes etetni | Fotó: Busilaci

A vízimadarak életmódja, különösen a hideg évszakra vonatkozó túlélési szabályai alapvetően eltérnek a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésükkel nem csak a madaraknak, hanem a környezetnek és az embereknek is problémát okozhatunk. A MME pontokba szedte, hogy ez milyen problémákat eredményezhet:

Őket se etessük... | Fotó: Udicska Tamás

Ebből is látszik, hogy a vízimadarak etetése sajnos öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. Az etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat - foglalja össze gondolatait az MME kollégája.

Borítókép: Haaszkata korábbi felvétele


Ti szoktátok télen etetni a vízimadarakat?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.10.17 13:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A péntek esti buli sztárja a sarki fény volt, idén ötödszörre
Elérte a 20 fokot a Balaton
Ott bujkált a felhők között a sarki fény