Ez történt novemberben

Meglehetősen enyhe, többnyire nyugodt novemberen vagyunk túl, a jelentősebb időjárási események külföldön zajlottak.

Az évszakhoz képest enyhe idővel indult a november, 3-án a Dunántúlon többfelé mérhettünk 20 fok feletti maximumokat. Időnként az eső is eleredt, záporok is kialakultak a tavasziasnak mondható időben.

Az ICON 850 hPa-os (~1500 méter) hőmérsékletre és tengerszinti légnyomásra vonatkozó térképe. Térkép forrása: WXCharts.com

Eközben Franciaországot elérte az Amelie névre keresztelt viharciklon, mely az Atlanti-óceán partvidékén sok helyen fákat csavart ki, és utakat tett járhatatlanná. A vihart orkánerejű szél, erős esőzések és villámárvizek kísérték. A Meteo France jelentése szerint Cap Ferret-nél

163 km/órás erejű széllökéseket mértek.

A délnyugati országrészben 140 ezren maradtak áram nélkül. Több helyen szünetelt a vasúti közlekedés is.

Fotó: Twitter/VilleDeBayonne

Forrás: Sharjah24 News

4-én és 5-én itthon többfelé kiadós mennyiségű eső esett, sokfelé meghaladta a 30 mm-t a lehullott csapadék mennyisége, így a legtöbb hazai folyónkon megszűntek a rekord alacsony közeli vízállások.

November 6-án nem volt szeles időjárásunk, legalábbis a felszín közelében, a magasban viszont annál inkább. A poláris és szubtrópusi légtömegek határán kialakuló, erős magassági futórámlás (poláris jet) aznap épp a fejünk fölött süvített. Ami azt jelenti, hogy nagyjából 10 kilométeres magasságban a szél sebessége jócskán meghaladta a 200 km/h-t: az aznap délutáni budapesti rádiószondás felszállás adatai szerint

9600 méter magasan 240 km/h-s szél fújt.

Ha a felszínen mérnénk ekkora szélerősséget az már egy 4-es erősségű hurrikánnak felelne meg.

Míg idehaza az átlagosnál enyhébb, esős időjárás uralkodott, addig Norvégia északi részét ellepte a hó és röpködtek a mínuszok. Sarkvidéki légtömeg uralta a Skandináv-félsziget és Finnország legnagyobb részét. Hogy mennyire volt hideg, azt jól mutatja, hogy hajnalra helyenként -20 fok alá süllyedt a hőmérséklet, és napközben is -5 és -10 fok körüli értékeket lehetett mérni a legmelegebb órákban. A hideg mellé hó is társult, a Norvégia északi partvidékén fekvő Tromso városában november 5-én 69 centi hó hullott egy nap leforgása alatt.

Forrás: Facebook/Tromsolove

Hazánkban november második hétvégéjén

keleten 17-20 fokot is mutattak a hőmérők,

addig a Dunántúlon nagyjából 8-10 fokkal volt hűvösebb az idő, és többfelé esett az eső.

HeavenMan fotója

Fotó: Lica

Eközben Ausztriában a hétvégén Katschberg-en (Salzburg-Karintia határa) 70-80 cm hó esett, és a továbbiakban legalább még ugyanennyivel gyarapodott a hóréteg.

Kaprunban 2000 méteren - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)

70-80 cm hó Katschbergen - Fotó: Bergbahnen Katschi facebook oldala

11-én egy látványos csillagászati jelenségre figyelhettünk fel, a kora délutáni órákban volt megfigyelhető a Merkúr bolygó átvonulása a napkorong előtt. Hazánkból csak a jelenség első fele volt megfigyelhető, mivel a maximum előtt nem sokkal a Nap lenyugodott.

Ezekben a napokban egy medikán is kialakult a Földközi-tengeren, mely az olasz partokat elérve özönvizet, helyenként 100 mm feletti csapadékot, és néhol 150-200 km/h-s szelet vitt magával.

Forrás: WXCharts.com

November 13-án az Alföldön ismét sokfelé mérhettünk 20 fok körüli maximumokat, miközben nyugaton csak 5-7 fokot mutattak a hőmérők. Ezen az éjszakán, hajnalon az élénk, erős déli-délkeleti szélnek köszönhetően

13-15 fokot mutattak a hőmérők a leghidegebb hajnali órákban

a déli, délkeleti és a keleti tájakon. November első felének végén ismét többfelé eleredt az eső.

Szélerősség alakulása kedden az esti órákban

Legalacsonyabb hőmérsékleti értékek szerda hajnalban automatáink és észlelőink mérései alapján

Eközben nyugati szomszédunknál tombolt a tél, sokfelé tetemes hómennyiség gyűlt össze a szakadatlan hóesésnek köszönhetően, mely többfelé fennakadásokat is okozott.

Üzemeltető: Salzburgerhof Rauris

Kamera üzemeltetője: Sissipark Pályaszállás

Ugyanakkor egy mediterrán ciklon okozott meglehetősen viharos időjárást 12-én és 13-án az Adria térségében. A szélviharral kísért heves esőzés több horvát tengerparti városban fennakadásokat okozott. Splitben elöntötte az utcákat a tenger, Sibenikben pedig orkánerejű szél tombolt, a legerősebb széllökések sebessége meghaladta a 187 km/órát. Dubrovnik térségét sem kímélte a vihar, a város közelében szerda délután rekordmagasságú,

tizenegy méter magas hullámokat

rögzített a horvát hidrometeorológiai intézet. A partról víztölcsért is meg lehetett figyelni.

Fotó: Hrvoje Margaretic Photography

Forrás: Rhys C/Youtube

Hazánkban a hónap közepén is kitartott az évszakhoz képest enyhe idő, a tél közeledtének ekkor még nyoma sem volt.

Fotó: KMO

Fotó: Shiva

Eközben nagy mennyiségű esőt és havazást okozott egy mediterrán ciklon a tőlünk nyugatra fekvő államok területén. Olaszország komolyabban megsínylette a ciklon átvonulását. A délebbi régiókban a villámárvizek, áradások okoztak károkat, északabbra, az Alpok magasabban fekvő tájain pedig több méterre hízott a hótakaró, megbénult a közlekedés, többfelé lavinaveszély lépett életbe.

Alto Badia (november 16.) /Bioch - Rifugio - Hütte/

A legnagyobb problémát a sűrűn lakott területekre érkező özönvíz jelentette. Toscana régióban nagy területen a

100 millimétert is meghaladta a csapadék 24 órás összege.

Velencében kialakult árvíz felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat és történelmi helyszíneket veszélyeztetett. Az áradás 160 centiméteren tetőzött, a híres Szent Márk téren térdmagasságig állt a víz.

Pisa (november 17.) /Rete Meteo Amatori/

 

Áradás Velencében (november 17.) /la Repubblica/

Hazánkban ugyanakkor folytatódott az enyhe novemberi idő, gyakran mérhettünk 10 fok feletti maximumokat, de voltak olyan napok, mikor a csúcshőmérséklet meghaladta a 15 fokot az ország egyes részein. Számottevő csapadék csak 20-án és 21-én hajnalban, reggel hullott, majd ismét szárazabb periódus következett.

Fotók: Shiva

Fotó: Xxkittyxx

Fotó: Andibarta

Az OMSZ tájékoztatása szerint november 21-én reggelre Budapest Lágymányoson mindössze csak

10°C-ig csökkent a hőmérséklet,

ezzel új napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekord született a fővárosban.

Fotó: Vass Károly

Az eseménytelen időjárás közepette igazi felhőcsodákat figyelhettünk meg 23-án a Mátra és a Bükk környékén. Már a reggeli órákban látványos undulatus aperatus (kevert hullám) felhők jelentek meg nagyjából 1000-1300 méteres magasságban. Észlelőink szebbnél-szebb fotókon örökítették meg a jelenséget.

Jotti fotója Galyatetőről

Petike84 fotója Rákóczibányáról

Serbog fotója Bátonyternyéről

Az enyhe időjárás viszont egyre több modellfutás szerint a végéhez közeledett. Bár még sok volt a bizonytalanság a számítógépes modellek egyes tagjai között, a valószínűségi előrejelzéseket figyelembe véve november utolsó péntekétől kezdve lehűlés körvonalazódott.

A GFS modell valószínűségi előrejelzése /fáklyadiagram/ a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) várható hőmérsékletére és csapadékra vonatkozóan (forrás: Wetterzentrale)

November 26-án hajnalban sajnálatos természeti katasztrófa történt a Balkán-félszigeten, ezen belül is Albániában. A főváros, Tirana környékét a Richter-skála szerinti

6,4-es erősségű földrengés rázta meg. 

A rengés epicentruma a Durres nevű településtől tíz kilométerre, Thuma településnél, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt. Az emberek ijedtükben az utcára szaladtak, sok épületben komoly kár keletkezett. A rengés sajnos emberéletet is követelt. Beszámolók szerint a földmozgást a Balkán több pontján észlelték, így páldául a 700 kilométerre található Újvidéken, Szerbiában is.

Forrás: WORDLETHQ

Hazánkban november utolsó hete is enyhe idővel indult, a hét közepén, 27-én este és 28-án is többfelé eleredt az eső. Ekkor már az utolsókat rúgta a megszokottnál melegebb időjárás, de még tartogatott meglepetést, mielőtt téliesre fordult volna az idő.

Fotó: KMO

Nyári látványt idéző záporok, zivatarok és szivárványok

színesítették 29-ét. A reggeli órákban a déli tájakon, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád megyében pattant ki egy-egy zivatar, délután pedig az Alföldön tornyosultak viharfelhők. Kunhegyes városában jégeső is meglepte a lakosokat. Korábban Pest és Heves megyén is záporok vonultak át.

Kép: FooLilla

Fotó: Juszaka /Kunhegyes/

Webkamera: IPkameraDiszkont

Bő fél órán át tartó nyárias felhőszakadás, lecsapó villámok jutottak Debrecenbe /Szerk./ (Debrecen)

Webkamera: Dongó

Kateszka /Füzesgyarmat/

Krissz2345 /Hatvan/

A Dunántúlon viszont sokfelé ködösen, borongósan indult ez a nap, de a köd és alacsony szintű rétegfelhőzet felett gyönyörű színes napkelte tárult elénk.

Josef Jordan fotói a Szent György-hegyről

Szerkesztőségünk fotója Vác-Nyulasról

Sümeg (ZNET Telekom)

Prédikálószéki éjjellátó kameránk (Pilisi Parkerdő)

November utolsó napján országos átlagban már 5-7 fokkal volt hidegebb az idő, mint az azt megelőző napokban, érezhetően közeledett a tél.

Minden kedves felhasználónknak köszönjük a gyönyörű felvételeket!

<< 2018 november

Borítókép: Kiefer Béla

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2019.12.06 19:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporokkal tarkított napok jönnek, néhol az ég is megdörrenhet
Porördög kavarta fel a szombat délutánt
A jelenlegi napciklus eddigi legerősebb napkitörését észlelték csütörtök este