Ez történt márciusban

Hónap elején zivatarok nyitották a szezont, majd rövid időre még visszakacsintott a tél, de nagyrészt szeles, száraz, tavaszi idővel telt a március.

Igazi tavaszköszöntőként melegrekord indította a márciust, a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekordja dőlt meg a hónap első napján, pénteken Budapesten. A hétvége különösebb időjárási események nélkül telt, felhős idő, kevés zápor és kissé élénk szél jellemezte mindkét napot.

Március 4-én, hétfőn a szeles idő szétoszlatta a felhőket, megannyi színben pompázott a hét első naplementéje. Az erős délies légmozgás meghozta eredményét, ismét maximum-hőmérsékleti rekord született, Sellyén közel 22 fokot mutatott a hőmérő.

Március 5-én a szezon első zivatara zengett nyugaton nem sokkal napnyugta előtt, majd a késő esti órákban zivataroktól volt hangos a főváros és az agglomeráció is. Az elmúlt időszak melegebb, gyakran szeles időjárása miatt már sok megyében tűzgyújtási tilalom volt érvényben, szerdán végül országosan is kiterjesztették a tiltást. Csütörtök este Nagyatád térségében földrengés alakult ki. A 4-es erősségű rengés jóval távolabb, több dél-dunántúli megyében is érződött.

Március 8-án a Dunántúl déli felére is megérkeztek a szezon első zivatarai, a csapadék elvonultával több helyen szivárvány tündökölt az égbolton. A szeles idő nem tágított a hétvégén sem. A szél úgy kitisztította a légkört északnyugaton, hogy Ajkáról az Alpok 150 kilométerre lévő hegycsúcsait is látni lehetett. Ezt követően szombat este 23 óra körül Budapest felett újabb zivatarcella alakult ki, bevilágítva a fővárosi éjszakát. A zivatarszezon kezdetével radarhálózatunk is bővült, íme tizedik radarunk, mely az Adriáig is ellát.

Március 10-én, vasárnap hidegfront érkezett. Az egyébként is szeles időt még erősebb szélvihar követte, az éjszaka Sár-hegyen 112 km/órás lökést rögzített szélmérőnk. Hózáporokat is hozott a lehűlés, hegycsúcsainkon a telet visszaidéző rövid havazás alakult ki hétfő délután. Leglátványosabb formában ezúttal talán Dobogókőn öltött fehér ruhát a táj. Nyugaton ezzel egy időben a hidegfronthoz köthető, erős összeáramlási zóna alakult ki, kavargó felhők és virgák ékesítették az eget.

A hét második felében valamelyest csillapodott a szél, azonban fagyos hajnalok, hűvös délutánok jellemezték a frontot követő napok időjárását. A március 15-ei hosszú hétvége ismét szelesebb időt tartogatott, ekkor azonban a hőmérsékleti értékek enyhültek jópár fokkal

Nemzeti ünnepünkön, bár itthon nem volt eseménydús az időjárás, az Alpok hegyein péntekig többfelé 70 centi friss hó hullott. A világ másik felén is izgalmasabban telt a hétvége, Ausztáliában kezdetét vette az idei Forma-1-es szezon. A verseny szerelmeseinek örömére új cikksorozatunk indult a Forma-1 versenyhétvégéinek várható időjárásáról.

Március 17-én az erős felmelegedés és a tiszta, napos idő hatására majdnem nyári napot regisztrálhattunk, szinte mindenhol 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, többfelé a 23-24 fokot is elértük.

Sándor, József, Benedek lehűlést tartogattak a zsákjukban, március 18-án, hétfőn újabb hidegfronttal tért vissza a szeles, hűvös idő. Legmagasabb hegycsúcsunkon hétfő estére fagypont alá hűlt a levegő és az eső először havas esőbe, majd havazásba váltott. Reggelre kifehéredett a Kékestető.

Máricus 19-én látványos naposzloppal búcsúzott a lemenő nap.
A csillagászati tavasz március 20-án, szerdán vette kezdetét. Napközben már kevesebb felhő volt az égen, ez azonban egyre erősebb hajnali fagyokat eredményezett. Csütörtökön a hét leghidegebb reggelére ébredhettünk, nagy területen -3, -5 fokig csökkent a hőmérséklet, helyenként -6, -7 fok is előfordult. A korábbi figyelmeztetés jóvoltából a mezőgazdászok sokfelé különböző fagyvédelmi eljárásokkal óvhatták a gyümölcsösöket. A füstölést és a fagyvédelmi öntözést fotókon is megörökítették.

Az előző héthez hasonlóan ismét a hétvége jelentette a meleg tavasz eljöttét, március 23-án és 24-én újra meghaladták a 20 fokos határt a délutáni maximum-hőmérsékletek. A jó időnek köszönhetően egyre többen látogattak el a Balatonhoz, de nemcsak mi, emberek használtuk ki hétvégi napsütést, hanem az állatok is előbújtak rejtekhelyükről. Ezt felhasználóink számos szép fotó formájában örökítették meg.

Már szinte menetrend szerint hétfőn jött az újabb hidegfront, így lehűléssel indult március utolsó hete is. Az aszály végét jelentő csapadék azonban nem érkezett meg, kedden megint életbe lépett az országos tűzgyűjtási tilalom.

A tiszta idő következtében hét közepétől ismét veszélyt jelentettek a hajnali fagyok a virágzó növények számára. Csütörtökön szinte az egész országban fagyott, nem egy helyen -5, -7 fok is előfordult. Napközben a tűzgyűjtási tilalom ellenére sajnos Jásztelek külterületén ismeretlen okokból kigyulladt a hulladéktelep. A hetek óta tartó szárazság nem csak tűzeseteket szült, a csapadékszegény időben kiszáradt a lillafüredi vízesés is. Katasztrófát eredményezett a száraz idő Európa déli államaiban is, itt az erdők kaptak lángra a napokban. Csütörtök délután az erős felmelegedés hatására Perkáta és Dunaújváros között több porördögöt is megfigyeltek. Majd pénteken a Markazi horgásztónál, vasárnap Tiszaföldváron sikerült megörökíteni ugyanezt a különleges jelenséget.

29-én, pénteken ismét kiterjesztették az egész országra vonatkozó tűzgyújtási tilalmat. Napközben a fölénk sodródó fátyolfelhőzet jégkristályain megtörő fénynek köszönhetően csodás naphaló koronázta az eget.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel egy órával előre állítotuk az órákat, megkezdődött a nyári időszámítás. Vasárnap délután újra 20 fok fölé rúgtak a maximumok, meleg, napos idővel búcsúzott a március.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

« 2018 március

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.04.02 14:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Látványos sarki fény ragyogott fel ma este
Tuba alakult ki csütörtökön délkeleten
-2, -3 fok lesz holnap reggel északon