Ez történt májusban

Ciklonok, özönvíz, orkán erejű szél, több tornádó és tuba - ez jellemezte az elmúlt hónap időjárását.

hullámzó frontrendszer alakult ki, fokozatosan ez határozta meg időjárásunkat.
4-én többfelé volt zápor, eleinte északkeleten, majd délután a Dunántúlon fordult elő zivatar. A Dunántúl északnyugati felében délnyugat-északkelet mozgással a beszámolók szerint egy szupercella haladt, mely érintette Győrt.


az országunktól nyugatra-délnyugatra kimélyülő ciklon áramlási rendszerébe kerültünk, a Dunántúl északi feléből és a középső országrészből többfelől érkezett zivatarról, felhőszakadásról észlelés.
6-án a Dunántúlra szárazabb levegő áramlott, ugyanakkor a Duna vonalától keletre egy átvonuló hidegfront nyomán többfelé fordult elő ismétlődő zápor, zivatar. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és megerősödő szél is kísérte. Viharvadász csapatunk is útra kelt és a Percről-percében közvetítette a vihart.

A 9-ei napot is meg kell említeni, ugyan ekkor csak néhol alakult ki zivatar, azonban a labilis levegő következtében több helyen is tubát láthattunk, így először a Mártélyon, majd nem sokkal később Szegeden is. A délután folyamán Rajkán is megfigyelték ezt a természeti jelenséget.

12-én az előző napoknál is labilisabb levegő alakította időjárásunkat. Kora délutántól Szerbia felől igen magasra törő zivatarcella - később zivatarcellák - érte el az országot, mely észak-északkeleti irányú mozgással többfelé nagyobb méretű ( > 2cm) jégesőt, hirtelen nagy mennyiségű csapadékot hozott magával.

Zomboron az ottan megfigyelők tornádót filmeztek le. Részletes leírást a nap eseményeiről a Percről-perce archívumában olvashatnak.

A zivataros időszak 13-án tovább folytatódott; eleinte a Dunántúlról, majd délután a középső és keleti országrészből érkeztek jelentések heves zivatarról, melyeket jégeső és megerősödő szél jellemzett. A zivatarokat több helyen is felhőszakadás mennyiségű csapadék kísérte, az utakon, utcákon helyenként több centiméter magasan hömpölygött a víz. A Percről-percre rovatunk ekkor is aktív volt.

14-e sem telt esemény nélkül Turán és Edelényben is tubát fotóztak. Ugyanezen a napon a nyugati határszél közelében Ausztriában található Nagyfalván az osztrák viharvadász csapat tornádót filmezett illetve fotózott le, amelyről külön is beszámoltunk.  
 

egy mediterrán ciklon érte el országunkat, mely 18-ig határozta meg időjárásunkat. A Dunántúlon viharos erejű volt a szél és sokfelé jelentős mennyiségű eső esett. A Bakonyban található Kab-hegyen a legnagyobb széllökés 17-én elérte a 162 km/h-át, ezzel megdöntve az eddigi legnagyobb széllökést, melyet még 1988-ban jegyeztek fel Szarvason. A vihar útját kidőlt fák, leszakadt faágak jelezték.

 

A Dunántúl keleti felében, Baranyában és az Északi-középhegységben 24 óra alatt 60 mm-t meghaladó özönvízszerű csapadék hullott, sőt a Baranyában található Sellyén megdőlt a napi csapadékrekord, 24 óra leforgása alatt 98,6 mm-t mértek. A hirtelen és nagy mennyiségben jött eső miatt a patakok, folyók megáradtak, több helyen kellett rendkívüli helyzetet hirdetni. Kiöntött a Szinva, jelentős mértékben megáradt a Sajó és a Hernád, Kazincbarcikán pedig a

 

Percről-percre rovatban folyamatosan nyomon követhették olvasóink.

 

 

A ciklont követő egy hétben lassan javult az idő, napról-napra melegebb, egyúttal labilisabb levegő érkezett fölénk, ezért a délutáni órákban szórványosan fordultak elő záporok, zivatarok. A zivatarokban jégesőről és megélénkülő szélről tettek jelentést Észlelőink.

24-én a környei észlelőnk tornádót filmezett le  , míg másnap a helyszínen kárfelmérést végzett. Szerencsére a tornádó számottevő pusztítást nem végzett, egy erdős területen ért földet.

25-én egy hidegfront érintette észak felől hazánkat. Ennek előterében a délutáni órákban egy szupercellákból álló zivatarrendszer haladt át északnyugat felől az ország területén.

élőben követte nyomon a vihar útját. A hidegfront nyomán, a hónap utolsó napjaiban is maradt az erősen változékony idő gyakran megnövekvő gomolyfelhőzettel, sokfelé záporral, zivatarral. A zivatarokat több helyen kísérték viharos széllökések és felhőszakadás, melyekből rövid alatt alatt 20-30 mm-t elérő csapadék hullott, ezzel súlyosbítva az ár-és belvízhelyzetet.

29-én Nyárlőrinc közelében a 44-es úton közlekedők igen ritka látványosságnak örülhetnek, hiszen egyszerre 3 tubát is láthattak egymás mellett, melyet egyik észlelőnk lencsevégre kapott.

30-án ugyancsak nem hétköznapi időjárási jelenség borzolta a kedélyeket, a Veszprém mellett található Pétfürdőn ismét tornádót észlelt két észlelőnk, melyet természetesen megörökítettek fényképen és videón egyaránt.

több napon keresztül egy ciklon volt hazánk "vendége", mely sokfelé okozott újból jelentős mennyiségű csapadékot. A veszélyre való tekintettel az Országos Meteorológiai Szolgálat piros esőfigyelmeztetést rendelt el 2 napon keresztül az ország egyes részeire. A figyelmeztetés szerint 12 óra alatt 50 mm-t meghaladó csapadékra volt kilátás. A megáradt patakok és a belvíz miatt több helyen kritikussá vált a helyzet, a tűzoltók segítségét sokfelé kellett kellett igénybe venni. Tovább súlyosbította a helyzetet az előző napok felhőszakadásai.

A fotókat köszönjük laci88, HeavenMan, bpasztor, Csylla87, Radar, Tommee, Terminus, meteorita, farago89, Szappanoseva, molbali, Mocsany07 nevű észlelőinknek!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2010.06.02 11:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Újra 20 fok felett
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett