Ez történt júniusban

Az elmúlt hónap sem múlt el ciklon és heves zivatarok nélkül, Mezőhegyesen soha nem látott vihar pusztított.

A június özönvízszerű esőzéssel, az északi, északkeleti megyékben soha nem látott ár-és belvíz helyzettel köszöntött be. A több 10 milliárd forintos kárt okozó időjárást egy a május utolsó illetve június első napjaiban hazánkon átvonuló ciklon okozta. A Ronyva-patak, a Tolcsva, az Ipoly, a Bódva, a Sajó és a Hernád mentén fekvő települések nagy részét elöntötte a víz. Edelény, Ócsalános, Felsőzsolca valamint Pásztó, Hasznos, Sajóecseg és Sátoraljaújhely nagy részének lakosságát ki kellett telepíteni.

A normál esetben pár méter széles patakok helyenként több kilométer széles folyamokká duzzadtak. Házak tucatjai dőltek össze, amelyek túlvészelték az áradást azokban több millió forintos kár keletkezett; bútorok áztak szét, értéktárgyak mentek tönkre, gépjárművek maradtak a víz fogságában. Az árvíz elleni védekezésben az ország számos pontjáról érkeztek segítő emberek; tűzoltók, katonák, polgárőrök, rendőrök, közmunkások és önkéntesek ezrei végeztek ember feletti munkát hosszú napokon át.

A Duna vízszintje is jelentősen megemelkedett, a Dunakanyarban valamint a Gemenci erdő területén több helyen homokszákokkal kellett védekezni a megáradó folyó miatt. Budapesten az alsó rakpartokat lezárták, a Gemenci erdőben az erdészek folytattak megfeszített munkát a vadak megóvása érdekében.

Átmeneti néhány nyugodtabb nap után 14-én ismét többfelé fordult elő igen heves kimenetelű zivatar. A nagy nedvességtartalmú és nagy labilitású levegő következtében elsősorban az ország keleti felében voltak zivatarok. Ezeket több helyen jégeső, nagyobb méretű jég és viharos szél kísérte. Már hajnalban is előfordultak zivatarok, a Tömörkényen átvonuló cella nyomán fák dőltek ki, villanyoszlopok törtek ketté. A pusztítás viszonylag keskeny sávban történt, ezért elképzelhető, hogy tornádó pusztított ott. Napközben aztán vonalba rendeződött cellák okoztak kisebb-nagyobb pusztítást a Tiszántúlon. Délkeleten élő megfigyelőink dió nagyságú jégdarabokról töltöttek fel fotókat. A Hajdúságban pedig a szélvihar miatt villanyoszlopok, fák dőltek ki, házak tetőszerkezete rongálódott meg.

<

18-a időjárása is a zivatarok jegyében telt, az Alföldön többfelé volt felhőszakadás, jégeső, zivatarokban erős széllökések. A legnagyobb pusztítást a vihar Mezőhegyesen okozta, a délutáni órákban átvonuló zivatarcellában diónagyságú jég esett, a szél viharossá fokozódott. Mintegy 400 ingatlanban keletkezett kár, a gépjárművek szélvédője betört, karosszériájuk megsérült, emellett 4 ember a nemzetközi lovasfesztiválon súlyos sérüléseket szenvedett.

21-én, 22-én mediterrán ciklon tevődött fölénk, ekkor ismét sokfelé esett jelentős mennyiségű csapadék, kezdetben zivatarok is kialakultak. A déli megyékben az említett két nap leforgása alatt nagy területi átlagban 50 mm-t meghaladó eső esett, sőt Baranyában és Tolnában közel 100 mm-ről tettek jelentést észlelőink. Az Országos Meteorológiai Szolgálat teveli állomásán 24 óra alatt 110 mm-t mértek. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt utcák kerültek víz alá, pincékbe tört be a víz, több tucat embert kellett átmenetileg kitelepíteni. A ciklon másodnapján mindenütt megerősödött a szél, kisebb faágak törtek le, a Balatonnál a legnagyobb széllökések elérték a 100 km/h-át.

A ciklont követő egy-két napban javult időjárásunk, majd átmenetileg újból több volt a felhő és többfelé esett eső, zápor, az átlagosnál hűvösebb maradt az idő. 27-től a hónap végéig antickilonális hatások vették át a főszerepet és napról-napra szárazabb, kissé melegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Ennek következtében csökkent a felhőzet, egyre több napsütés volt a jellemző. Eleinte még több helyen, később már csak elszórt jelleggel fordult elő eső, zápor, zivatar. A több órás napsütés hatására a nappali csúcshőmérséklet egyre több helyen érték el a 30 °C-ot.

A fotókat milun, kecskusz, hegedussz, David92, Norbee80 nevű észlelőniknek köszönjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2010.07.04 10:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Újra 20 fok felett
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett