Ez történt júliusban

Hideg légörvény, kánikula vörös hőségriasztással és két hidegfront - az elmúlt hónapban folytatódott az eseménydús időjárás.

magassági hideg légörvény miatt szórványosan - főként az ország keleti felében - alakultak ki hevesebb kimenetelű zivatarok. A zivatarokat több helyen borsó, sőt helyenként dió nagyságú jég kísérte, a megerősödő szelet pedig átmenetileg viharos széllökések kísérték.
Szentesen az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásán a vihar idején, a legnagyobb széllökés 113 km/h volt.

A következő mintegy bő tíz nap időjárását egy anticiklon alakította. Délnyugat felől, Afrika irányából egyre melegebb léghullámok érték el a Kárpát-medencét. Mindegyik nap több órás napsütésben volt részünk, a leszálló légmozgások domináltak. A délutánonként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak helyenként alakultak ki futó hűsítő záporok és zivatarok. Néhol jégeső, felhőszakadás és zivatarokban erős széllökések is előfordultak.

A hónap közepére országosan kánikulai meleg lett, a csúcshőmérsékletek több helyen elérték vagy kevéssel meghaladták a 35 °C-ot, ezzel egyidőben az éjszakák is igen enyhék voltak, a nagyvárosokban hajnalonként is 20 °C feletti értékeket mértek. Emiatt több napon keresztül harmadfokú, azaz vörös színű hőségriasztás volt érvényben, a napi átlaghőmérséklet ugyanis elérte vagy meghaladta a 27 °C-ot.

A forró napok sorozatának egy gyenge hidegfront vetett véget 18-án. A kora hajnali órákban érte el hazánkat a front. Ennek nyomán záporok és zivatarok is előfordultak, de sehol sem volt heves vihar.

A Dunántúl nyugati és északi felén valamint az északkeleti egyharmadban általában 2-15 mm eső hullott, helyenként ennél több esett, másutt nem volt mérhető mennyiség. A front mögött északnyugatira fordult a szél és a Dunántúlon megerősödött. A Dunántúlon közel 10 °C-kal esett vissza a hőmérséklet, míg keleten mindenütt 30 °C fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Ezután közel egy hétre ismét országszerte visszatért a kánikula, a csúcshőmérsékletek megközelítették, egy-két helyen elérték 35 °C-ot. Délutánonként ugyan helyenként kialakultak futó hűsítő záporok és zivatarok, de ezek nem enyhítették a forróságot.
hidegfront 24-én hajnalra érte el hazánkat, a Dunántúlon 10 °C-kal mérséklődött a meleg, míg keleten-északkeleten még 30 °C közelébe kúszott fel a hőmérő higanyszála. A front szerencsére nagyobb méretű viharokat nem hozott, azonban Őriszentpéteren egy zivatarcellából tojás nagyságú jégdarabok hullott, mely az épületek tetőszerkezetében és az autók szélvédőjében károkat okozott.


A hidegfrontot követő napok sem múltak el esemény nélkül; 26-tól ugyanis északkeletre egy hideg légörvény befolyásolta időjárásunkat, ott sokfelé esett jelentős mennyiségű eső, helyenként 50 mm-t meghaladó csapadék hullott. Ez megelőzően pedig több helyről figyeltek meg Észlelőnik tubát.

Átmeneti melegedést követően 29-én este a Dunántúlt egy hullámzó frontrendszer érte el, másnap ott sok volt a felhő és jelentősen csökkent a hőmérséklet, a maximumok mindössze 20 °C közelében alakultak, helyenként egy-egy zivatar is előfordult.


A fotókat Zolika75, Diána és nem regisztrált nevű észlelőniknek köszönjük!

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2010.08.04 19:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta