Ez történt augusztusban

Kánikulát, heves zivatarokat és szemet gyönyörködtető hullócsillagokat hozott az augusztus.

Hőséggel indult az augusztus. A hónap első napjának reggelén a fővárosban a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt: Budapest Lágymányoson mindössze 24,5°C-ig csökkent csak a hőmérséklet.

Enyhülést hozó záporokból, zivatarokból sem volt hiány: a Kárpát-medencét kitöltő meleg-nedves, labilis légtömegnek és a felszín közeli összeáramlási zónáknak köszönhetően sokfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A lassan mozgó, intenzív cellákból több helyen fordult elő felhőszakadás. Helyenként egy havi csapadékmennyiség zúdult le rövid idő alatt villámárvizeket okozva az érintett területeken.

Légzuhataggal kísért vihar érte el a fővárost:

Üzemeltető: Hotel Victoria

Villámárvizet okozott a heves felhőszakadás Perkátán. Rövid idő alatt 60-70 mm csapadék zúdult a településre, 70 km/h széllökések kíséretében. 

Pappné Szebellédi Tündi és Papp Péter fotói, köszönjük!

Augusztus 2-án másodfokú hőségriasztást kellett kiadnia az országos tisztifőorvosnak, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok körül alakult. A tartós hőség a Balaton és a Velencei-tó vizét is egyre melegebbé tette. Balatonakalinál 27,7, Siófokon 26,3 fokos a víz, míg Agárdnál 28 fokos vízhőmérsékletet mértek.

A 30-35 fokos hőség tovább folytatódott. Augusztus 7-től ismét másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe. Átmeneti felfrissülést hozó záporok, zivatarok továbbra is kialakultak, melyek leginkább a Dunántúlon tombolták ki magukat. Felhőszakadás, helyenként jégeső kísérte a viharokat.

Balazsp fotója Pérről, köszönjük!

Szerkesztőségünk fotója Balatonakarattyáról

Szabados Tibi fotója, köszönjük!

Pribék Andor Kőröshegyen készült fotója, köszönjük!

A kánikula csúcsán több tízezernyi fürdőző élvezte a Balaton hűsítő habjait, melyről stábunk készített látványos légifelvételt:

              

Közben megérkezett a Perseida meteorraj, mely idén is lenyügöző hullócsillagokkat hozott magával. 

Jónás Károly fotói, köszönjük!

Sziklai Roland fotója, köszönjük!

Camelferr fotója Felsőtárkányból, köszönjük!

A kánikulát egy augusztus 14-én érkezett hidegfront szakította meg, mely jelentősebb felfrissülést, ugyanakkor heves zivatarokat hozott magával. A kialakult zivatarok láncba rendeződtek és néhol 90-100 km/h-s széllökéssel, jégesővel csaptak le a Dunántúlon.

Stábunk felvétele

Kiscsobi fotója Balatonaligáról, köszönjük!

Zeller Péter fotója, köszönjük!

Az észekkelet felé haladó, helyenként 70-80 km/h körüli széllökésekkel érkező zivatarlánc hatalmas porfelhőt kavart fel maga előtt a Dunántúlon és a főváros térségében egyaránt.

Porvihar Dégen. Kpiki007 fotója, köszönjük!

Sőt egy ritkán megfigyelhető forgószelet, egy ún. gustnadot is sikerült megfigyelni.

Gyetvai Péter fotója

Hiába azonban a sok zápor, zivatar, a Duna egyes északi szakaszai aszályközeli szintet értek el a hosszú ideje tartó forróság és a sokfelé kevés csapadékkal járó nyári hónapok következményeképp.

Budapesten augusztus 13-án reggel 93 cm-es vízállást mértek, mely rendkívülinek számít a nyári időszakban. Augusztus 22-én pedig három mérési ponton is megdőlt a legalacsonyabb vízszint rekordja.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A hidegfront csak rövid ideig éreztette hatását, hamarosan visszatért a kánikula. Államalapításunk ünnepén már 33-36 fok közötti csúcshőmérsékletekkel tombolt a hőség. Augusztus 21-én pedig ismét kiadták a másodfokú hőségriasztást. Csapadék csak kisebb körzetekben alakult ki főleg helyi jellegű záporok, zivatarok formájában. 

Üzemeltető: Magyarszék Önkormányzat

Oiduft fotója, köszönjük!

Augusztus 23-tól egy lassan közeledő hidegfront előoldalán dél felől egyre melegebb, labilisabb léghullámok érték el a Kárpát-medencét, ami kedvező feltételek nyújtott a záporok, zivatarok számára. 

Vip89 fotója, köszönjük!

Lehőcz Andy fotója Budapestről, köszönjük!

Olykor villámfényesek voltak az éjszakák is.

Hegedűs Ildikó felvétele Nyíregyházáról, köszönjük!

Jósvai József fotója Budapestről, köszönjük!

Bolfert Richárd képe Somoskőről, köszönjük!

Augusztus 25-re aztán megérkezett a hőségzáró hidegfront, mely eleinte nyugatra, majd lassan kelet felé araszolva az egész országba jelentős lehűlést hozott. A fronthoz kapcsolódó csapadék több hullámban érte el hazánkat. Kiadós esőt hozó záporok, zivatarok alakultak ki, melyek keleten láncba rendeződve vonultak végig.

Metvince fotója, köszönjük!

A nyár utolsó napjai meleg időt és kevés csapadékot hoztak. 

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden kedves Észlelőnknek!

« 2017 augusztus

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2018.09.07 15:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A tavalyi év volt a legmelegebb 1901 óta
2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta