Ez történt áprilisban

Ezúttal is rászolgált a szeszélyes jelzőre az április. Hol hidegebb, hol melegebb, szárazabb és esősebb napokból is kijutott a tavasz második hónapjában.

Kellemesen meleg, igazi tavaszi idővel indult az április, és ha már meleg az idő, akkor van instabilitás, ami záport, zivatart eredményez. Április 3-án a nyugati tájakat öntözék kisebb-nagyobb záporok, zivatarok, melyeket több helyen is látványos szivárvány búcsúztatott.

Ezek a záporok azonban csak lokáliasan és rövid ideig enyhítettek a több hete tartó szárazságon. A porördögök kialakulásához viszont ideális körülmények uralkodtak. Belőlük több példányt is el lehetett csípni ezekben a napokban.

 

A száraz időnek szomorú következménye is volt: lángra kapott a nádas Fonyód térségében, ami súlyos károkat okozott az élővilágnak.

Április 5-én végre jelentősebb csapadék öntözte meg a nyugati tájakat, másnap pedig keletebbre is megérkezett a várva várt eső. Az Alföldön két egymás mellett kialakuló tubát is lencsevégre kaptak.

A csapadék elvonultával visszatért a meleg tavaszi idő. Többfelé mérhettünk 20 fok feletti hőmérsékleteket. Sokat sütött a Nap, és látványos légköroptikai jelenségeket is megfigyelhettünk.

Április 8-án könyvelhettük el az idei első nyári napot. A hivatalos mérések szerint Edelényben lépte át először a 25 fokot a csúcshőmérséklet.

Ezzel egy időben záporos, zivataros időszak következett, helyenként jégeső, felhőszakadás is kísérte az intenzív csapadékgócokat.

Április 16-ra hűvösebb, szárazabb levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Hajnalban volt ahol -3, -4 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A hűvös hajnalokat kellemesen meleg, napos nappalok követték. Egyre zöldebb arcát mutatta meg a természet, és sárguló repcemezőket láthattunk mindenfelé.

A virágzó természettel együtt jár a levegőben megnövekvő pollenkoncentráció is, ami sok kellemetlenséget okozott az allergiában szenvedőknek, ugyanakkor elősegítette egy látványos légköroptikai jelenség, az ún. pollenkoszorú kialakulását. 

Húsvétkor stábunk készített csodás légifelvételeket a tavaszi Balaton páratlan szépségéről.

Húsvét után erőteljes délies áramlás alakult ki, ami nagy mennyiségű szaharai port szállított térségünkbe. Az ápilis 23-án dél felől érkező csapadék keveredve az afrikai porral több helyen okozott saras esőt, aminek az autótulajdonosok különösen örülhettek.

Másnap szórványos záporok, zivatarokat okoztak gyönyörű szivárványokat a déli tájakon.

A délies áramlás továbbra is kitartott, a por pedig tovább érkezett dél felől, ami sárgás, aranyló naplementéket okozott.

Meleg is bőven érkezett a Földközi-tenger térségéből. 26-án Békéssámsonban dőlt meg a napi melegrekord, ahol 30,9 fokot mutatott a hőmérő. Eközben nyugat felől egy erős hidegfront okozott intenzív villámlással, viharos széllel, felhőszakadással járó zivatarokat.

A hidegfront hatására jelentősen,10-15 fokkal esett vissza a csúcshőmérséklet, az ország legnagyobb részén 20 fok alatt maradtak a maximumok. A hidegfrontot követően egy magassági hidegörvény alakította időjárásunkat, mely elsősorban az ország keleti-északkeleti harmadán okozott kiadósabb esőt. A csapadékösszeg többfelé megközelítette a 20-25 mm-t, de helyenként a 30 mm-t is elérte, így végre fellélegezhettek a szomjazó földek. 

29-én több tuba is alányúlt, mivel a magassági hidegörvény kedvező feltételeket teremtett kialakulásukhoz.

A hónap utolsó napján záporok, zivatarok tarkították a keleti országrész időjárását. Helyenként felhőszakadást, apró szemű jégesőt okoztak.

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

« 2018 április

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.05.10 14:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A sarki fény is megjelent a nap végére
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését